'Merkez'in 400 Milyon Dolarlık Hamlesi Ek Süprizler Yapacağını Gösterir'

'Merkez'in 400 Milyon Dolarlık Hamlesi Ek Süprizler Yapacağını Gösterir'

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Çandır, faiz politikasında bir değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası’nın dövizdeki hareketliliğe 'istisnai günler' üzerinden müdahale edeceğini söyledi.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Çandır, faiz politikasında bir değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası’nın dövizdeki hareketliliğe 'istisnai günler' üzerinden müdahale edeceğini söyledi. “Dövizin kaderini istisnai günler belirleyecek.” diyen Çandır, "Çok büyük döviz satışı yapacağını düşünmüyorum ama 400 milyon dolara çıkarılmış sürpriz bir hareket Merkez'in ek süprizler yapacağını gösterir." ifadesini kullandı.

Egemen Çandır, Merkez’in para politikalarında değişikliğe gitmeyerek döviz ihale tutarını sürpriz bir şekilde 400 milyon dolara çıkarmasını Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Para otoritesinin dövizin ateşini düşürmek için gün içindeki durumlar dışında üst banttan yapacağı sıkılaştırmalar yapacağını ifade eden Çandır, "Faiz artırımı yapmadan üst banttan yapacağı sıkılaştırma ile olacak. İstisnai günler ne kadar çok kullanırsa o kadar sıkılaştırmış olacak TL tarafından. Döviz tarafından yapacağı sürpriz müdahale de döviz tarafının da boş bırakılmadığı görülüyor. Merkez, TL tarafından piyasayı sıkılaştırıyorum ama döviz tarafını da boş bırakmıyorum diyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Merkez'in günlük döviz satışı tutarını 400 milyon dolara çıkarmasını süpriz olarak niteleyen Çandır, "Çok büyük döviz satışı yapacağını düşünmüyorum ama 400 milyon dolara çıkarılmış sürpriz bir hareket Merkezin ek süprizler yapacağını gösterir. Eğer bir milyar dolara çıkarabilecekse etkin döviz satışları yapabileceğinin sinyalini verir. Biraz daha içli dışlı bir para politikası görüyoruz. İstisnai günler dövizin kaderini belirleyecek. İstisnai gün sayısını 4-5 gün yerine 7-8 güne çıkarmalı. 8 gün örneği olursa da 100 baz puan civarında aylık ek faiz maliyeti anlamına gelir ki ciddi bir parasal sıkılaştırma olur.” ifadelerini kullandı.

"MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRMADAN DA EK SIKILAŞTIRMA YAPABİLİR"

Merkez Bankası'nın önünde 2 alternatifin olduğunu aktaran İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Çandır, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası üst bantı istisnai günlerde yüzde 9’a çekebilir ama bu net olarak böyle mi yapılacak yoksa buradaki meblağın daraltılmasıyla mı olacak belli değil. Basitçe bankalar şu aşamada normal günlerde 26 milyar dolar civarında üst banttan borçlanmaya gidebiliyor istisnai günlerde bu 34,5 milyara kadar çıkma ihtimali var. İstisnai günlerde 50 baz puan bir ortalama maliyet artışı var. Şuanda yaptığı şey eğer ki buradaki 28 ya da 34 olan rakamı sınırlaması söz konusu olursa buradaki maliyetin üst banttan olan maliyetin yüzde 9’a çıkması söz konusu bu ciddi bir sıkılaştırmadır. Normal günlerde piyasalardan 3 milyar dolar ek bir para çekilmesi anlamına geliyor istisnai günlerde haftalık repo ihalesi yapılamadığından dolayı yani politika faizinden borçlanılamadığından dolayı toplamda 9 milyar dolar bir istisnai günlerde ek sıkılaştırma anlamına geliyor. Piyasalardan 9 milyar ek para çekilmesi anlamına geliyor. Piyasanın TL’ye sıkışması anlamına geliyor ve dolaylı olarak Merkez Bankası'nın faizleri artırması anlamına geliyor. Yani merkez faiz artırmadan faiz artırmış olur böyle yaparsa.”

Normalde yüzde 7,1 civarındaki aylık faiz maliyetinin istisnai günlerde yüzde 7,50’ye çıktığına dikkat çeken Egemen Çandır, söz konusu uygulamayla istisnai günlerde faiz maliyetinin yüzde 10’a kadar çıkacağını vurguladı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.