‘Meme kanserinde ölüm oranı düşecek’

‘Meme kanserinde ölüm oranı düşecek’
Orta Anadolu Meme Hastalıkları Derneği (KONDAY), kuruldu. Konya, Karaman ve Aksarayda çalışmalar yürütecek olan dernek çalışmalarıyla meme kanseri hakkında halkı bilinçlendirecek.
ROPÖRTAJ: MUSTAFA TURAN

Dernek bu amaç doğrultusunda “Farkında Olma” adlı bir proje geliştirdi. Bu proje çerçevesinde 20 ayrı branştan 54 hekim aynı çatı altında buluştu. Biz de Orta Anadolu Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Op. Dr. Yasin Özkütük ile gerçekleştirdiğimiz röportajda  projelerinin amacını ve içeriğini sorduk.
 
Derneği kurma düşüncesi nereden çıktı ?
 
Aslında bu bir projeden kaynaklandı. Meme kanseriyle benim ilgilenmem 2003 yılında başladı. Samsun’da kurduğumuz bir dernekte meme kanseriyle mücadele ettik. Daha sonraki yıllarda Konya ve çevre illerdeki meme kanseri tedavisi konusunda eksiklikleri gördük. Sosyal ve bilimsel yönden bu bölgede bir derneğin eksikliği söz konusuydu. Konya’da meme kanseri ile mücadele eden bir dernek kurmak hep aklımdaydı. Kafamda bir takım şeyler oluşmaya başladı. En son İstanbul da yapılan 2. meme kanseri kongresi ve konsersuyumuna katıldım. Orada fikirlerin daha da belirginleşti. O zamana kadar alt yapısını oluşturduğum projeyi faaliyete geçirmeye başladım. Projenin bir dernek üzerinden yürütülmesi gerektiğini düşündük. Çünkü, bu proje herkesi kapsayabilmeli ve hitap edebilmeliydi. Meme hastalıklarıyla uğraşan bütün hekimlerin bu dernek çatısı altında toplanması gerektiğini düşündük. Oluşum yavaş yavaş başladı. Görüşmelerimizi sürdürdük. Zor bir süreçti bu. Farklı branşlardan hekimleri bir araya getirmek kolay değil. Bazı kişisel kıskançlıkları bertaraf ettik. Sonuçta bir ekip haline geldik. Derneğimiz inşallah Konya, Karaman ve Aksaray’a hizmet etmeye başlayacak. 

Oluşum aşamasında ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
 
En zor olan insanları bir araya getirmek oldu. Bu projeye inandırmak zor oldu. Bir de insanların gündelik yaşamları var. İnsanlardan iş hayatlarının dışında gündelik yaşamına ayırdıkları zamanı istiyoruz. Ayrıca her hangi bir gelir kaynağımız da yok. Bu nedenle hekimleri ikna etmek baya zor oldu. Arkamızda bizi destekleyen her hangi bir kuruluş da yok. Biz bir sivil toplum kuruluşu oluşturduk. Bu işler gönülle olur. Zorla olmaz. İkna turlarında birkaç defa kabul edilmedik ama yine yılmadık. Yine gittik. İkna etmeye çalıştık. İster istemez insanlarda şöyle bir algı var. Bir sivil toplum örgütü kurmak için yola çıkıyorsunuz. Acaba arkasında ne var. Neden böyle bir girişim yapılıyor gibi şüpheler var insanlarda. Bunlar elbette ilk bakışta oluyor. Çünkü örnekleri var. Ama bu düşünceleri zamanla kırdık. Sonunda da başardık. Şu anda 20 ayrı braştan 54 hekimi dernek çatısı altında birleştirdik. 
 
Şehrin ileri gelen yetkilileri nasıl yaklaştı projenize?
 
Şu ana kadar ulaşabildiğimiz tüm protokol üyeleri ile görüştük. Görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konudaki en büyük sıkıntımız randevu almakta oldu. Ama yinede Vali beyle görüştük. Belediye Başkanı Tahir Akyürek’le görüştük. Milletvekilleriyle de görüştük. Sağ olsunlar bize büyük destek verdiler. Projeye çok sıcak baktılar. Yardım etmek istediler. Bu da bizi çok mutlu etti. Kadın sivil toplum kuruluşları da çok sıcak baktı projemize. Hepsine teşekkür ediyoruz. Bu destekler projeye olan inancımızı pekiştirdi. 

Projenizin içeriğinden biraz bahseder misiniz ? 
 
Bizim projemiz meme kanseri tedavisinde 3 temel aşamayı içeriyor. Yapılan tedavi yöntemleriyle kanseri tedavi ederek ölüm oranlarını azaltmayı amaçlıyoruz. Tedavi yöntemimizin 1 ve en önemli aşaması erken tanı. Erken tanı kanserin yenilmesi için çok önemli. Erken tanı sayesinde kanser oranları artsa bile ölüm oranları azalacak. Çünkü, her meme kanserine yakalanan kadın hayatını kaybetmez. İyi bir teravi sonucunda sağlığına kavuşabilir. Biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırmada 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalandığı bildirildi. Orada kanser oranı yüksek ama ölüm oranı düşük. Çünkü tedavisi mümkün olan bir hastalık. Ama ülkemizde vaka oranlarıyla ölüm oranları neredeyse aynı seviyede. Çünkü tedavisi düzün bir şekilde yapılmıyor. Erken tanı ile bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık dediğimiz şeylerin yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2005 yılından beri kurduğu KETEM’ler bu işlevi yürütüyor. Ancak biz meme kanserine farklı bir boyuttan bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı kendi kendine meme muayenesini vatandaşlara öğretiyor. Vatandaşı bilinçlendirmeye çalışıyor. Biz bu çalışmaların üzerine ilaveler yapmayı istiyoruz. Bizim çalışmalarımız daha komplike olacak. Yani bilinçlendirme çalışmalarında daha ilerilere gitmek istiyoruz. Çalışmalarımız daha geniş olacak. Sağlık Bakanlığının tarama çalışmaları da devam ediyor. Ama onların da ulaşamadığı bazı noktalar var. Biz bu noktalara gitmek istiyoruz. Bizim bunun için birçok projemiz var. Mesela bunlardan bir tanesi sağlık TIR’ları projesi. Destek bulduğumuz takdirde bunları yapmak istiyoruz. Ancak bu gibi projeler hayli maliyetli olduğu için zor gözüküyor. Ama ileride maddi durumlar daha iyi olduğunda bunun gibi birçok projemiz var. Hepsini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Projede 2 basamağımız güncel tedavi olacak. Teknolojik alt yapıyı sağlayarak meme kanseriyle güncel tedavi yöntemleriyle mücadele etmeyi planlıyoruz.  3. basamak ise rehabilitasyon. Tedavisi sürecinde ve tedaviden sonra psikolojik ve sosyal rehabilitasyon gerekiyor. Meme kanseri tanısı konan bir kadın kendini içe kapatıyor. Toplumdan dışlıyor. Biz de bu sorunu çözmek için psikolojik destek sağlamayı düşünüyoruz. Bunların yanı sıra bilinçlendirmeyi arttırmak için çeşitli projelerimiz var. Seminerler düzenleyeceğiz. Bu seminerlerin ilki de 21 Mayıs ta olacak. Bu bilgilendirme çalışmalarının 2009 yılı sonuna kadar bütün ilçelerde yapılmasını planlıyoruz.

Bilinçlendirme çalışmalarında çalışma yönteminiz nasıl olacak ?
 
Şu aşamada her yere ulaşmamız çok zor. Basında her zaman yer almaya çalışacağız. Kendimizi tanıtmaya çalışacağız. Şu anda sadece Konya merkezli kurulduk ama 1 yıl içerisinde her ilçede bir şube kurmayı hedefliyoruz. Vatandaşın bu şubeler aracılığıyla bize ulaşmasını bekliyoruz. Ayrıca İl Müftülüğü ile de görüştük. Sağ olsunlar onlar da bize destek oldu. Vatandaş ulaşma konusunda ellerinden gelen yardımı yapacaklarını belirttiler. Maddi imkânlarımız daha iyi olana kadar vatandaşın bize ulaşmasını sağlayacağı. Maddi imkânlarımız iyileşince de biz vatandaşın ayağına gideceğiz. Bütün bayan sivil toplum örgütlerinden, partilerin bayan kollarından ve herkesten maddi ve manevi desteklerini bekliyoruz. 
 
Şimdiye kadar vatandaştan nasıl bir tepki aldınız?
 
Vatandaştan şimdiye kadar her hangi bir olumsuz tepki almadık. Vatandaşlarımızdan da artık telefonlar almaya başladık. Herkeste bir heyecan oluşmaya başladı. Çünkü, vatandaş sorunlarını daha rahat bir şekilde paylaşabileceği bir merciye kavuştu.

Peki, derneğin masraflarını nereden karşılıyorsunuz?

Şu ana kadar tamamen kendi imkanlarımızla, bu işe gönül veren arkadaşlarımızın katılımlarıyla masraflarımızı karşıladık. Derneğimizde bulunan mobilyaları mobilyacılar odası bize hibe etti. Bir takım tadilatlar yaptık. Bu tadilatları da sembolik ücretlerle yaptılar. Bir destekçimiz tabelamızı yaptırdı. Küçük katkılarla buraya kadar geldik. Hiçbir destekçimiz yok. Tek destekçimiz hayırseverler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.