Mehter Gösterisi Çinlileri Mest Etti

Mehter Gösterisi Çinlileri Mest Etti

Bugüne kadar Çin’de yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’ne katılan Çinliler, mehter marşıyla kendinden geçti.

Bugüne kadar Çin’de yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’ne katılan Çinliler, mehter marşıyla kendinden geçti. Şanghay Mart Fuar alanında düzenlenen festivalin resmi açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu.

Yağmura rağmen festivale akın den halk, kendileri için düzenlenen mehteran, Türk halk oyunları ve sema ayini gösterilerine hayran kaldı. Cep telefonlarıyla gösteriyi kaydeden Çinliler, çalınan mehter marşıyla tempo tuttu. 'Ceddin Deden' ve 'Hücum' marşıyla heyecanın doruğa ulaştığı sunumun sonunda geçtiğimiz aylarda "Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel Projesi" kapsamında İstanbul’a gelen Prof. Tang Shizeng, oğluyla birlikte sahneye çıktı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Semazenlerin dönüşü sırasında başlarının dönmemesine hayran kalan Çinliler, ayin bitene kadar cep telefonlarına kaydetti.

Festivale Türkiye’den katılanlar arasında sanatçı Fatih Kısaparmak ve dünyaca ünlü klarnet ustası Serkan Çağrı gibi isimler de var. Çağrı’nın bugün yaptığı sunum da yine Çinlilerin büyük beğenisini topladı.

Öte yandan festivalde dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen’in, stantları gezerken dondurma yiyip kahve içmesi de Çinlilerin en çok fotoğraf çektikleri anlar arasında yer aldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın referansıyla, Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) ve Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) işbirliğiyle düzenlenen festival Çin’in finans ve ticaret merkezi 23 milyon nüfuslu Şanghay şehrinde 3 gün sürecek.

Çin’de bu yıl başlayan 2013 Türkiye Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında yapılan ve Şanghay Mart Fuar Merkezi’nde 7 bin metrekarelik kapalı, 3 bin metrekarelik açık alana kurulan festivalde Türkiye'nin tarihi, kültürel ve sanatsal güzellikleri ile yemekleri, festival katılımcılarının beğenisine sunuluyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.