Mehmet Görmez: İnsanlık Filistin Sorununa Hep Duyarsız Kaldı

Mehmet Görmez: İnsanlık Filistin Sorununa Hep Duyarsız Kaldı

Latin Amerika Müslüman Dini liderler Zirvesi’nde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez, “Biran önce Mescidi Aksa’nın ve Filistinlilerin kendi özgürlüklerine kavuşmalarını yüce rabbimden niyaz ediyorum. Yıllar boyu onların...

Latin Amerika Müslüman Dini liderler Zirvesi’nde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez, “Biran önce Mescidi Aksa’nın ve Filistinlilerin kendi özgürlüklerine kavuşmalarını yüce rabbimden niyaz ediyorum. Yıllar boyu onların yaralarına merhem olamadık. İnsanlık bugünde içimizi acıtmaya devam eden bu sorunu hep duyarsız kaldı.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bölgedeki Müslüman azınlıklarla kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kurulması amacıyla, Brezilya, Arjantin, Meksika, Şili, Uruguay, Küba, Kolombiya gibi 40 Latin Amerika ülkesinden 75 Müslüman alimini İstanbul’da bir araya getirdi. Conrad İstanbul Otel’de düzenlenen ‘Geleneğimiz ve Geleceğin İnşası’ konulu I. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi programına Konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez İslam dünyası olarak dünya Müslümanlarına karşı 4 büyük mahcubiyetlerinin olduğunu söyledi. Filistin’deki zulmün halen devam ettiğini ifade eden Görmez,“ Bazen güzel süreçlerin yaşanılması için şiddetli fırtınalara, zorluklara ihtiyaç vardır. Dünyanın her yerinde Müslümanlar bugün zor süreçlerden geçiyor. Bazı yerlerde azınlıklar olarak bazı yerlerde gerekçeleri yine aynı olarak izafe edilemeyecek kavgalara karışarak, bazen de küresel ekonominin dişlileri arasında adeta törpülenerek zulüm görüyor. Bu zorlukların ve fırtınaların dinmesi hepimizin duasıdır. “ diye konuştu.

‘IŞİD’İN YAPTIKLARINDAN DÜNYA MÜSLÜMANLARI ETKİLENİYOR’

IŞİD’in yaptıklarından bütün dünyadaki Müslümanların da olumsuz etkilendiğini belirten Görmez, “Hiçbir kişi bir başka kişinin suçundan dolayı kınanamaz ve yargılanamaz. Fakat dünyanın bir yerinde İslam adına, İslam adı suiistimal edilerek işlenen bir suç tüm Müslümanlara mal edilmektedir. Bu gün IŞİD’in yaptığı bütün Müslümanları suçlu konumuna düşürmektedir. Suriye’de işlenen bir cinayet Avrupa’da yaşayan 30 milyon Müslümanın güvenliğini, Latin Amerika’da yaşayan Müslümanın güvenliğini ilgilendirmektedir. Oysaki asıl endişe ve korku uyandıran durum hukukun temel ilkelerinin ihlal ediliyor olmasıdır. Gelin hedeflerimizden birisi de adaleti yeryüzüne yaymak olsun.” şeklinde konuştu.

İslam dünyası olarak, tarih olarak Latin Amerika’daki Müslümanlara 4 büyük mahcubiyetin olduğunu anlatan Görmez şunları söyledi: “Birinci mahcubiyetimizin yüzü maziye dönüktür. Çünkü Endülüs İslam Devleti yıkıldıktan sonra orada yaşayan Müslümanlar İslam dünyasına ve batıya ışık tutan bir medeniyet yok olduktan sonra oradaki Müslümanlar ne sorunlarla karşılaştılar İslam dünyasının hiç haberi olmadı. Biz onlara yuva olamadığımız gibi onların akıbeti ne oldu sormayı ihmal ettik. İkicisi yine tarihe ait. Batının sömürgeleştirme ve köleleştirme politikaları neticesinde Afrika Kıtası’nda toplanan Müslüman köleler batının köleleştirdiği bu kardeşlerimize de yine maalesef sahip çıkamadık. 3'üncüsü de Osmanlı coğrafyasından bu topraklara göçen kardeşlerimize olmuştur. 4. Mahcubiyetimiz aslında bütün insanlığın mahcubiyetidir. Yerlerinden yurtlarından edilen Filistinli kardeşlerimiz farklı ülkelere Lübnan'a, Suriye’ye ve daha sonra buralardan kendilerine vatan buldular. Vatanları çalınan, vatanları ellerinden alınan Filistinliler Latin Amerika'daki ülkeleri kendilerine vatan kıldılar. Bu zulüm bu mezalim halen devam ediyor. Biran önce Mescid-i Aksa’nın ve Filistinlilerin kendi özgürlüklerine kavuşmalarını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Yıllar boyu onların yaralarına merhem olamadık. İnsanlık bugünde içimizi acıtmaya devam eden bu sorunu hep duyarsız kaldı.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.