Meclis’te 2. ırkçılık tartışması

Meclis’te 2. ırkçılık tartışması

Tartışmalar önceki gece de devam etti

CHP’li Güler’in sözlerinin ardından başlayan “ırkçılık” tartışmaları önceki gece de devam etti. BDP’li Sakık “Kafkaslardan, gelenler, siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz” dedi. CHP’li Tarhan ise “Sizin gibi kafatasçı değiliz” diye karşılık verdi.

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece AKP, CHP ve BDP milletvekilleri arasında ırkçılık tartışması yaşandı. Diyarbakır’da “Selahaddin Eyyubi Üniversitesi” adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasını öngören yasa tasarısı üzerinde söz alan CHP’li Ali Haydar Öner, “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için varız. Türk, Kürt ikizdir” dedi. Bu sırada AKP sıralarından, “Güler öyle demiyor” şeklinde laf atıldı. Öner ise ”Birgül Ayman Güler de çok doğru söyledi. Türk ulusu ile Kürt milliyeti bir değildir. Türk ulusuyla Türk milliyeti de bir değildir. Türk, Kürt ikizdir. Cumhuriyeti kuranlar kardeştir” diye konuştu. Öner’in, ”Güler de doğru söylüyor” sözlerine, AKP ve BDP sıralarından tepki geldi.

Senle eşit olmak istemem!..

AKP’li Cuma İçten, Öner’e yönelik, “Kaç sefer Diyarbakır’a geldin kardeşim. Sen Diyarbakır’ı biliyor musun? Sen Kürt müsün? Diyarbakır’da niye yoksun? Tabela partisisin. Oy bile alamazsınız. Sizler, bizleri 1925’lerde de 37’lerde de 57’lerde de terk ettiniz. O günden beri Diyarbakır’a giremezsiniz. Girebilmek için abdest alman lazım senin. Biz seninle eşit değiliz, elhamdülillah. Zaten ben seninle eşit olmak istemem. Biz bu ülkenin sahibiyiz” dedi. Yeniden söz alan CHP’li Öner, kendisinin Gercüş Kaymakamlığı yaptığını, Diyarbakır’a gittiğini ifade etti. Öner, İçten’e yönelik, ”Diyarbakır’a çok gittim. Diyarbakır senin babanın malı mı? Diyarbakır, Tunceli, İzmir, Ankara hepimizin” dedi.

Sahibi siz değilsiniz!..

BDP’li Sırrı Sakık, CHP’yi ırkçılık yapmakla suçlayarak, İsmet İnönü’nün 1925’te yaptığı bir konuşmadan da örnek verdi. Sakık, “Siz Cumhuriyetin kuruluşunda bugüne kadar ırkçısınız, milliyetçi ve tekçisiniz. Halka zulmeden bir gelenekten geliyorsunuz. Çanakkale’ye bakın. Orada sadece sizin atalarınız savaşmadı. Sonradan bu ülkeyi kendisine vatan edenler, Kafkaslar’dan, Boşnaklar’dan gelenler, siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz. Haddinizi bileceksiniz. Oradan gelip, hele dağdan gelip bağcıyı kovma hakkına sahip değilsiniz” dedi.

CHP’li Emine Ülker Tarhan ise Sakık’ın konuşmasını eleştirirken, “Meclis kürsüsüsün böylesine iğrenç, utanmaz, ahlaksızca ifadelerle işgal edilmesini kınıyorum” dedi. Tarhan, ”Bir tek doğru şey söyledi. ’Hiç kimsenin bir halka hakaret etme hakkı yok’ dedi. Çok doğru bir söz ama Anadolu coğrafyasına dünyanın her yerinde kopup gelmiş, bir arada olmak ve kaynaşmak için gelmiş sayısız halka hakaret ettiniz. ’Kafkaslardan gelenler, uzaklardan gelenler’ dediniz. Ben de suyun öte yanından gelmiş birisiyim. Belki beni de kastettiniz. Çok inciticiydiniz. Halka hakaret ettiniz, döktünüz saçtınız. Nasıl toparlarsınız bilmiyorum. Sizin gibi kafatasçı değiliz. Kafkaslar’dan, dışarıdan gelenleri ya da burada olanları tek tek sayıp sizin gibi küçüm-semeyiz. Biz buyuz, peki siz kimsiniz? Her gün etnik kimlik dışında başka bir şey konuşmuyorsunuz. Yeni düşmanlıklar yaratmaya çalışıyorsunuz. Irkçılığın alasını her gün yapıyorsunuz” dedi.

Tartışma dün de sürdü

Önceki gece başlayan tartışmalar dün de açıklamalarla devam etti. CHP’li Tarhan yaptığı yazılı açıklamada, ”Siyasetin ve siyasetçinin bu kadar alçaldığı ve belli kimlikteki yurttaşları gruplandırıp, onlara karşı kinini ve nefretini bu denli rahat kustuğu bir başka an görülmemiştir. İnsanların kaç santim boyu olduğunu, soyunun nereden geldiğini diline pelesenk edenler, ’Affedersiniz Alevi, Ermeni, Zerdüşt’ ırkçılığını yapanlar unutulmuştur. CHP’ye saldırırken hızlarını alamayıp gözdağı verircesine, ’Diyarbakır;a abdestsiz giremezsiniz, Kafkaslardan, Boşnaklardan gelenler siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz, dağdan gelip bağdakini kovamazsınız, haddinizi bileceksiniz’ çirkefliğine kadar düşerek bu topraklarda kimin nereden gitmesi veya gönderilmesi gerektiğinin istatistiğini birlikte tuttukları ve kafatası ölçtükleri de anlaşılmıştır” dedi.

BDP’li Sakık da düzenlediği basın toplantısında tartışmadaki sözlerinin farklı noktalara çekildiğini belirterek, her türlü ırkçılığa, ayrımcılığa, asimilasyona, baskıya ve zulme maruz kalmış bir halkın temsilcileri olarak asla ırkçı ve milliyetçi tutum içinde olmadıklarını savunarak, “Genel Kurul’daki sözlerim halklara trajedi yaşatan katı, tekçi, ırkçı, milliyetçi ulus devlet yapısını savunan zihniyetlere yönelik. Balkan, Kafkas halklarına yönelik bir kastım olamaz. Türkler, Kürtler, Araplar, Aleviler, Çerkezler, Lazlar, Rumlar, Süryaniler, Ezidiler, Romanlar, Balkan ve Kafkas halkları hep birlikte bu ülkenin renklerini, çoğulcu kültürel yapısını oluşturmaktadır. Bizim grubumuz da bütün renkleri, halkları yansıtıyor. Bu topraklar hepimizin ortak anayurdudur. 75 milyon insan bu toprağın sahibidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.