MASAK'ten her ‘varlık'a barış yok

MASAK'ten her ‘varlık'a barış yok

Maliye'nin çalışmalarını sürdürdüğü ikinci varlık barışı kapsamında kara para alarmına geçildi. Yapılacak düzenleme sonrası, MASAK başta olmak üzere bazı kurumlar, yurda getirilen kaynakların menşei konusunda ön eleme yapacaklar.

Ekonomi yönetimi,  yurt dışındaki varlıklarının getirilmesini öngören ikinci varlık barışı projesinde, kara para alarmına geçti. Kaynağı suç olan gelirler, varlık barışı projesi dışında tutulacak düzenleme üzerinde çalışılıyor. İkinci varlık barışının ana hatları Düzenlemeden sadece yurt dışındaki varlıklar ve yüzde 2 verginin ödenmesi halinde yurda getirilebilecek.

Gayrimenkuller de girecek

Kara para olarak nitelendirilen varlıklara ise geçit verilmeyecek. Özellikle, çözüm süreci sonrasında terör örgütünün yurt dışındaki bankalarda tuttuğu yaklaşık 50 milyar dolarlık kaynağın varlık barışı ile yurda getirilmesine izin verilmeyecek. Yurda getirilecek olan kaynaklar, ‘kara para' konusunda süzgeçten geçirilecek.

Bunun için, başta Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) olmak üzere bazı kurumlar, yurda getirilen kaynakların, menşei konusunda ön eleme yapacaklar. Burada, çeşitli suçlardan elde edildiği tespit edilen kaynakların sisteme sokulması engellenecek. Düzenlemeye, kara para konusunda  hüküm konulması da planlanıyor.  Varlık barışı için birkaç formül üzerinde duruluyor.

Parasını Türkiye'ye yatırım amaçlı getirenlere vergi muafiyet, tasarruf amacıyla getirilen paradan ise düşük oranlı vergi alınması öngörülüyor. Yurda getirilmesine izin verilecek kaynaklar, sadece nakit varlıklarla sınırlı kalmayacak. Yurt dışındaki gayrimenkuller, yatlar, uçaklar ve gemiler de beyan edilebilecek. Böylece, yurt dışında önemli yatırımları olan şirketlerin mali yapısı da güçlenecek.

Özel sektörün yurt dışında 130 milyar doları var

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen hafta çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği ABD'de 2008 sonunda çıkarılan yurt dışındaki paraların yurda getirilmesine yönelik Varlık Barışı'nın benzeri üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Özel sektörün yurt dışındaki varlıklarının 130 milyar dolar olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Babacan, varlık barışının Türkiye'nin dış borcunu azaltacağını kaydetmişti.

Varlık barışının detayları üzerinde çalışıldığını belirten Babacan, ABD'de yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "Buna Başbakan, Maliye Bakanı ve ben karar verdik. Dış borcumuz fazla görünüyor. Böyle olunca bir kere daha varlık barışı yapmanın iyi olacağı değerlendirmesinde bulunduk."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.