Manavgat'ta Üretilen Süt Şehir Dışına Çıkınca Değeri Arttı

Manavgat'ta Üretilen Süt Şehir Dışına Çıkınca Değeri Arttı

Manavgat'ta üretilen sütün yüzde 80'i şehir dışına çıkarılarak fiyat düşmesinin önüne geçiliyor. Antalya'nın en fazla süt üreten ilçesine sahip olan Manavgat'ta günlük üretilen 40 ton sütün 30 ile 33 tonu şehir dışına çıkıyor....

Manavgat'ta üretilen sütün yüzde 80'i şehir dışına çıkarılarak fiyat düşmesinin önüne geçiliyor. Antalya'nın en fazla süt üreten ilçesine sahip olan Manavgat'ta günlük üretilen 40 ton sütün 30 ile 33 tonu şehir dışına çıkıyor. Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay,

"Sütün şehir dışına çıkarmadaki en önemli gücümüz belirli köylere kurduğumuz süt soğutma sistemi. İlçede sütü işleyen 4 işletme var. Sütü Manavgat dışına çıkarmasaydık, sütün litresi 50 kuruştan öte gidemezdi."

İlçede araçla toplanan sütün litresi 99 kuruştan, süt soğutma tankından toplanan 1,04 liradan ve süt sağım ünitesinde hiç el değmeden sağılan süt ise 1,2 liradan alıcı buluyor. Süt üreticiler, ilçeden üretilen sütün şehir dışına çıkmasında en önemli etkenin 30 tonun üzerinde soğutma tankının bulunması olduğunu belirtiyor. Manavgat'ta bin 600 süt üretici bulunuyor. Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, üreticiye aylık ortalama 600 bin lira süt parası ödemesi yaptıklarını söyledi. Birliklerinin Manavgat'ta 2006 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini anlatan Ay, hizmet kalitesi, süt soğutma sistemi, sütün korunması, sütün üreticinin haklarının korunması, paralarının bankaya yatırılmasını takip, günlük numune süt analizi, desteklemelerin takibi, süt üretici haklarının korunması ve takibi bakımından Türkiye'de 301 birlik içerisinde ilk 10'a girdiklerini kaydetti. Birliklerinin, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından sütün korunması ve günlük numune alımı bakımından örnek birlik gösterildiğini belirten Ay, başta Kazakistan ve Kırgızistan olmak üzere Türk cumhuriyetlerindeki süt birliklerinin Manavgat'taki süt soğutma sistemlerini gezerek sütün korunması hakkında bilgi aldıklarını söyledi. Ay, sütün korunması ve süt fiyatlarındaki istikrarla ilgili şu bilgileri verdi:"Manavgat'ta 2011 yılından itibaren günlük üretilen sütün yüzde 80'ni ilçe dışına çıkararak, süt fiyatlarındaki istikrarı sağladık. Sütün şehir dışına çıkarmadaki en önemli gücümüz belirli köylere kurduğumuz süt soğutma sistemi. İlçede sütü işleyen 4 işletme var. Sütü Manavgat dışına çıkarmasaydık, sütün litresi 50 kuruştan öte gidemezdi. Sütün sağımı kadar korunmasında önemli. Biz sütümüzü modern sistemle koruyarak şehir dışına satılmasını sağladığımız için fiyatlar üreticinin yüzünü güldürüyor."

Manavgat'ta süt fiyatlarını Avrupa Birliği(AB) ülkeleri eşdeğer durumda olduğunun altını çizen Ay, tek farkın AB ülkelerinde süt girdi maliyetlerinin Türkiye'ye göre yüzde 50 oranında ucuz olması ve teşviklerinin fazla olması olduğunu ifade etti. Manavgat'ta sağım üniteli bir çiftliğin ürettiği süt ve süt mamullerini, süt ve süt mamullerinde söz sahibi olan Almanya, Hollanda, Belçika ve İtalya gibi ülkelere pazarladığını belirten Ay, bölge sütünün ve süt mamullerinin dünya markası olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü kaydetti.

35 başlıklık hayvanla Manavgat'ta süt sığırcılığı yaptığını belirten süt üreticisi Fethi Can, süt fiyatlarının üreticiyi memnun ettiğini, bunda da en önemli faktörün sütün MASÜB tarafından şehir dışına çıkarılması olduğunu dile getirdi.

MANAVGAT'TA DÜNYA MARKASI PEYNİR ÜRETİLİYOR

Geçmiş yıllarda ilçede günlük toplanan 40 ton sütün şehir dışına çıkarılamadığı için üreticinin mağdur olduğunu vurgulayan Can, "Süt şehir dışına çıkınca fiyatlar 3 yıldır istikrarlı gidiyor. Tek sıkıntımız yem fiyatlarının pahalı olması. Yemin çuvalı 50 lira. Bu 30 ile 35 liraya düşürülürse süt üreticisi rahatlar. " ifadesini kullandı.

Manavgat Rani Çiftliği sahibi Yılmaz Sezer, çiftliklerinde üretilen süt mamullerinin başta Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika, Danimarka, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde alıcı bulduğunu ve dünya çapında marka peynirle üretiklerini söyledi. Çiftliklerinde yıllık 300 tonun üzerinde dünya markası peynir ürettiklerini belirten Sezer, "Hedefimiz bu rakamı 700 tona çıkarmak. Üretim potansiyelini arttırarak ülkemize ithal peynirin önüne geçmek istiyorum. Dünyaca ünlü parmesan peynirini Manavgat'ta üretiyoruz." dedi.

Dünya çapında marka peynir üretmek için çiftliklerinde İtalyan ustalarla çalıştıklarını belirten Sezer, Manavgat'ın turizmden sonra süt ve süt mamullerinde marka olacağına yürekten inandığını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.