Manavgat, Tarımda Atağa Geçmeye Hazırlanıyor

Manavgat, Tarımda Atağa Geçmeye Hazırlanıyor

Turizm şehri Antalya Manavgat, tarımla yeniden buluşuyor. 210 bin yatak kapasitesi ile Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunu ağırlayan Manavgat'ın üç barajı bulunuyor. Manavgat, Oymapınar barajlarından sonra Naras Barajı'nın da su tutmasıyla...

Turizm şehri Antalya Manavgat, tarımla yeniden buluşuyor. 210 bin yatak kapasitesi ile Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunu ağırlayan Manavgat'ın üç barajı bulunuyor. Manavgat, Oymapınar barajlarından sonra Naras Barajı'nın da su tutmasıyla 75 bin dekar tarım arazisinin su ile buluşacağı belirtiliyor. İlçe ekonomisinin yüzde 90'ını turizm, yüzde 10'unu ise tarım gelirleri oluşturuyor.

Manavgat'ın 423 bin dekar tarım alanı bulunuyor. İlçe ekonomisini son 30 yıldır turizm gelirleri şekillendiriyor. İlçe ekonomisine her yıl turizmden 4 milyar dolar ekonomik girdi sağlanıyor. Tarım gelirleri ise 190 milyonla sınırlı kalıyor. İlçenin 423 bin 360 dekarlık tarım arazisinin 270 bin 780 dekarlık kısmı yüzde 64'ü su ile buluşuyor. İlçede 270 bin dekarlık su ile buluşmanın 8 bin 780 dekarı Köy Hizmetleri, 218 bin dekarı Devlet Su İşleri (DSİ) ve geriye kalan 43 bin dekarlık alanı ise halk kendi imkanlarıyla işlemekte.

Manavgat'ta her ortalama 83 bin dekar tarım arazisinde tarım yapılmıyor, bunun yanı sıra 70 bin dekar tarım arazisi nadasa bırakılıyor. İlçede 151 bin dekar alanda hububat üretimi yapılıyor. Bunun 95 binini buğday oluşturuyor. Buğdayı mısır, slajlık mısır, susam, pamuk, arpa, yulaf ve yer fıstığı oluşturuyor.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, ilçe ekonomisinin can damarının uzun yıllara bağlı turizm ve ticaret olduğunu, bunu, son yıllarda tarım gelirlerinin oluşturduğunu söyledi. Turizmi destekleyen ana gücün tarım olduğunu belirten Boztaş, halihazırda su ile buluşan yüzde 64'lük oranla 270 bin dekar alanın tarım arazisinin Naras Barajı ile birlikte bu seviyenin yüzde 90'a ulaşacağını, bunun da bölgede örtüaltı meyve ve sebze yetiştiriciliğini üst seviyeye çıkaracağını kaydetti.

Manavgat'ın zengin toprak yapısı ve su zenginliğiyle ürün çeşitiliği bakımından yetiştirmeye elverişli olduğunun altını çizen Boztaş, "Uzun yıllar ihmal edilen tarım, Manavgat'ta yeniden hayat buluyor. Turizm kadar çok güçlü tarım potansiyelimiz var. Uzun yıllar bölgemizde turizm baskın güç olduğu için tarım ikinci planda kalmış bulunuyor. Biz turizm gelirleriyle tarım gelirlerinin atbaşı gitmesini istiyoruz. Manavgat pamuğunun, susamının, yer fıstığının, defnesinin, portakalın ve keçi boynuzunun (harnup) yeniden ilçe ekonomisinde etkin güç olmasını istiyoruz. Tarım gelirleri önümüzdeki yıllarda artacağına inanıyoruz. 190 milyon dolar tarım gelirini kısa sürede 2,5 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

MANAVGAT'TA SUSAM VE PAMUK YETİŞTİRME ALANLARI ARTIYOR

Manavgat Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin, ilçede son yıllarda tarımın yeniden hayat bulmaya başladığını söyledi. Manavgat'ta geçmiş yıllarda yoğun bir şekilde yapılan pamuk ekiminin yeniden hayat bulmaya başladığını belirten Metin, bu sene pamuk, susam ve yer fıstığı ekim alanlarının 2 katına çıkacağına inandıklarını kaydetti.

Zirai tarım aletlerinin çiftçinin ürününü, ekim ve biçimini kolaylaştırdığını belirten Metin, bunun da başta susam, yer fıstığı ve pamuk hasadını kolaylaştırdığını kaydetti. Pamuk ekim alanlarının önümüzdeki yıllarda 20 bin dekardan kademeli olarak yukarıya çıkacağını vurgulayan Metin, "Geçmiş yıllarda pamuk ve susam denince Manavgat akla gelirdi. Pamuk ve susam yetiştirme alanları her geçen gün genişliyor. Pamuk ve susam ekim alanlarında gözle görünür bir artış var. Hedefimiz, pamuk ve susam yetiştirme alanını 2 katına çıkmasını sağlamak. Manavgat'ta tarım geçmiş yıllarda olduğu gibi yeniden hayat buluyor. Manavgat'ın en önemli gücü tarım. Bu sene pamuk ve susam üretiminin geçen yıla göre 2 katına çıkmasını bekliyoruz. Bu gücü iyi değerlendirmek zorundayız." ifadesinde bulundu. Manavgat'ta 20 bin dekarda 12 bin ton pamuk, 7 bin 500 dekarda 6 bin ton yer fıstığı ve 40 bin dekarda 2 bin 400 ton susam yetiştiriliyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.