Manavgat Susamı Da Coğrafi İşaretli Ürünler Arasında Yer Alacak

Manavgat Susamı Da Coğrafi İşaretli Ürünler Arasında Yer Alacak

Antalya'nın coğrafi işaretli ürünleri arasında Finike portakalı yanı sıra Manavgat susamı da yer alacağı bildirildi. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), Manavgat'ın 'altın susam' ismi ile bilinen susamına coğrafi işaretli ürünler...

Antalya'nın coğrafi işaretli ürünleri arasında Finike portakalı yanı sıra Manavgat susamı da yer alacağı bildirildi. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), Manavgat'ın 'altın susam' ismi ile bilinen susamına coğrafi işaretli ürünler arasında yer alması için 2 yıldır sürdürdüğü çalışmayı tamamladı. MATSO, Finike portakalından sonra Manavgat susamının coğrafi işaretli ürünler arasında yer alması için Türk Patent Enstitüsü'ne(TPE) başvuruda bulundu. Sonucun 18 ay içinde açıklanacağı belirtildi.

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat susamının tanıtımı ve coğrafi işaretli ürünler içinde yer almasıyla ilgili MATSO toplantı salonunda Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu(MYO) Müdürü Doç.Dr. Hacer Bakır Sert ve Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği(MASİAD) Başkanı Turgay Akar'la birlikte basın toplantısı düzenledi.

Yöresel ürünlerin tanıtılması ve markalaşmasını sağlamak için 2 yıldır çalışma yürüttüklerini belirten Boztaş, Manavgat susamını coğrafi işaretli ürünler arasına almak için 15 Ağustos tarihinde meclis üyesi Baykal Özden ve Demir Durar'ın katımı ile TPE başvuruyu resmen gerçekleştirdiklerini söyledi. Manavgat susamının 15'nci yüzyılda Osmanlı mutfağını süslediğini belirten Boztaş, Osmanlı kayıtlarına göre ilçede 76 tahinhanenin olduğunu ve burada susamdan üretilen 45 bin 400 kile üretimden 5 bin 300 akçe öşür alındığının tapu tahrir ve müsellem defteri kayıtlarında var olduğunu kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre ülkede 2013 yılı itibariyle 200 bin dekarlık alanda 16 bin ton susam üretildiğini anlatan Boztaş, bu rakamın 52 bin dekarının Antalya'da üretildiğini söyledi. Antalya'da yıllık 3 bin 500 ton susam üretiliğinin altını çizen Boztaş, Manavgat'ta 41 bin dekarlık alanda yıllık 2 bin 400 ton susam üretildiğini kaydetti. Ülkeden üretilen susamın yüzde 20'sinin Antalya'da ekildiğini, Antalya'da ekilen susamın yüzde 80'ninde Manavgat'te yetiştirildiğine işaret eden Boztaş, Manavgat'ta üretilen susamın ülke genelinin yüzde 17'sine hitap ettiğini ifade etti.

MANAVGAT'TA SUSAM İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞİYOR

Manavgat'ta kullanılan tarım ürünlerinde susamın yüzde 63 oranda ikinci ürün olarak yetiştirildiğini belirten Boztaş, Naras Barajı'ndaki sulama sisteminin faaliyete geçmesiyle bu rakamın yüzde 90 seviyesine ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Ülkede yıllık susam tüketiminin 150 bin ton olduğunu ve bunun 16 bin tonunun iç üretimle sağlandığını belirten Boztaş, geri kalanının ise Sudan, Etiyopya, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Hindistan ve Afrika ülkelerinden sağladığını vurguladı.

İthal edilen susamın Manavgat susamına göre yağ oranının düşük olduğuna dikkat çeken Boztaş, Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde yapılan laboratuvar sonuçlarına göre Manavgat susamının yağ oranının yüzde 58 civarında olduğunu, diğer susamlarda bu oranın yüzde 40 seviyesinde olduğunu kaydetti. Manavgat susamının yağ oranının yüksek olması nedeniyle Japonlardan yüksek oranda talep olduğunu belirten Boztaş, "Japonya'dan Manavgat susamına karşı yüksek talep var. Japonlar, Manavgat susamının yağ oranını çok iyi biliyorlar. Talep ediyorlar ama;yeterli üretim olmadığı için talebe cevap veremiyoruz. " dedi.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, bölge susamının diğer susamlardan ayıran en önemli özelliğinin yağ oranının yüksek olması olduğunu söyledi. Demirtaş, "Manavgat susamının bu özelliği toprak, iklim yapısı ve bitkinin uzun yıllara bağlı adaptasyonuna bağlı yetişmesidir. Gen yapısının korunması çok önemli." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.