Maliye'nin formülü Merkez'i rahatlattı

Maliye'nin formülü Merkez'i rahatlattı

Merkez Bankası enflasyonla mücadeleyi zora sokan her türlü zam ve vergi artışlarını eleştirdi. Sigara zammını olumlu buldu.

Merkez Bankası, sigaraya 6 ayda bir enflasyon oranında yapılacak zammın 9 kuruşluk yeni maktu vergiye yüklenecek olmasını enflasyon açısından olumlu buldu. Ancak KDV ve ÖTV’deki mükerrerliği eleştirdi.
 
Enflasyonla mücadeleyi zora sokan her türlü zam ve vergi artışlarını eleştiren Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı’nın sigaraya uyguladığı yeni vergi formülüyle rahatladı. Merkez Bankası’nın hazırladığı 2013 yılı Enflasyon Raporu’nda yer alan “Tütün Ürünlerinde Vergilendirme Yönteminde Son Değişiklikler ve ÖTV Artışlarının Fiyatlara Etkisi" isimli araştırmada sigara vergilemesine ilişkin önemli ayrıntılara yer verildi.
 
Vergiden vergi alıyor

Merkez Bankası raporunda, tütün ürünlerine uygulanan vergi sisteminin çok karmaşık bir yapıda olduğu tespiti yapıldı. Banka uzmanlarının yaptığı tespitlere göre sigaradaki vergi sistemi, ÖTV’den KDV alınırken aynı zamanda KDV tutarı üzerinden de ÖTV tahsil edilmesini sağlıyor. Yani sigaraya ödenen paranın bir bölümü verginin vergisine gidiyor. Benzindeki gibi ÖTV’li ürünlerde görülen “çifte vergileme" sistemi sigarada iki kat.
 
Yeni sistem olumlu


Bakanlar Kurulu, yıl başında tütün üzerindeki ÖTV’nin maktu ve nispi oranlarını hem artırmış hem ilk kez 9 kuruşluk yeni maktu vergi getirmişti. Banka uzmanları, yeni vergi sistemiyle artık sigarada yapılacak vergi artışlarının yüzde 65,25’lik nispi ÖTV’ye değil 9 kuruşluk maktu ÖTV’ye her 6 ayda bir enflasyon oranında yapılacak olmasını olumlu bulduklarını ifade ettiler.
 
Belirsizlik kalmaz

Yeni vergileme sisteminin sigaraya gelecek zammı belirsiz olmaktan çıkaracağı, bunun da enflasyonla mücadeleye olumlu katkı sağlayacağı tespiti yapılırken Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da yeni sistemi övdü. Her 6 ayda bir enflasyon oranında yapılacak zam sisteminin enflasyonla mücadelede işlerini kolaylaştıracağını ifade eden Başçı, belirsiz dönemlerde ve belirsiz oranlarda yapılan zamların enflasyonla mücadeleye olumsuz etki yaptığını belirtti. Başçı tütünde gerçekleşen enflasyon bazında yapılacak vergi artışlarının belirsizliği yok etmesi açısından kritik önem taşıdığını söyledi.

HABER: ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.