'Malazgirt'ten Cihan'a Başlangıcın Besmelesinin Çekildiği Yerdeyiz'

'Malazgirt'ten Cihan'a Başlangıcın Besmelesinin Çekildiği Yerdeyiz'

Kars'ta 1064'te Selçukluların Anı şehrinden Anadolu'ya girişinin 950. yılı etkinlikleri kapsamında Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda 1. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda konuşan Kars Belediye...

Kars'ta 1064'te Selçukluların Anı şehrinden Anadolu'ya girişinin 950. yılı etkinlikleri kapsamında Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda 1. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, "Şimdi hepimiz Ani'deyiz, buradan Malazgirt'e, Malazgirt'ten Cihan'a yayılan bir başlangıcın besmelesinin çekildiği yerdeyiz." dedi.

Kars Valiliği ve Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) işbirliği ile Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma; Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ve davetliler katıldı.

Sırasıyla kürsüye çıkan protokol üyeleri Anı’nın önemine vurgu yaptı. Vali Özdemir, Ani ören yerinin yeniden eski ihtişamına kavuşacağını ve bölgenin ticaret merkezi olacağını söyledi. Bunun için 10-15 yıl iyi çalışmak gerektiğine değinen Vali, yatırım ve hizmetlerin de bu amaçla yürütüleceğini belirtti.

Komite Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ise 16 Ağustos 1064'ün her yıl kutlanmasını istedi. Belli; "Sizlerden destek istiyorum. Bu nedenle başarılamayacak şey yok. Sempozyumu taçlandırmak istiyoruz. Sempozyumun ardından sonuç bildirgesinin ve sempozyuma bildirge sunan değerli akademisyenlerin sunumlarını da kitap haline getirelim. Söz uçar yazı kalır. Bizler şimdiye kadar kitaplaştırmadığımız hiçbir sempozyumun ikincisini yapmadık." dedi.

KAÜ Rektörü Özcan sempozyumda bilim adamları tarafından sunulacak bildirilerin daha kalıcı hale gelmesi ve geleceğe ışık tutması için ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini kaydetti.

'KATILIMCILARA, SULTAN ALPARSLAN VE ÇAĞRI BEYİN HUZURUNDA SELAM'

Kars Belediye Başkanı Karaçanta ise katılımcıları, Sultan Alparslan'ı, Çağrı Bey'in, huzurunda saygı ile selamladığını söyledi. Başkan; "Aynı zamanda Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin manevi ışığında sizlere muhabbetlerimi sunuyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bu gün Ani'deyiz fakat biliyorum ki hepimizin bir yanı Semerkant'ta, Buhara'da, Bişkek'te Almata'da, Bakü'de, bir yanımız Karabağ'da, Türkmen elinde ve zalimin zulmüne yakalanmış bütün mazlumların yanında. 950 yıl önce Anadolu'ya giren ecdadımızın Tanrı Dağları eteklerinden başlayan göçü, atlarının toynaklarından çıkan sesin İstanbul'u müjdelediğini kim bilebilirdi ki? Şimdi hepimiz Ani'deyiz, buradan Malazgirt'e, Malazgirt'ten cihana yayılan bir başlangıcın besmelesinin çekildiği yerdeyiz." diye konuştu.

Ani'nin çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Karaçanta, "Ani yurt demektir. Ani medeniyet demektir. Ani kardeşlik demektir. Ani mazlum milletlere kucak açmak demektir. Ani 950 yıllık geçmişimizin binlerce yıllık geleceği demektir. Ani kültür ve medeniyet demektir."

'ANİ ŞEHRİNE PEKİYİ BAKTIK DİYEMEYİZ, BİR YANIMIZDA HÜZÜN VAR'

Başkan Karaçanta konuşmasını şöyle sürdürdü; "Fakat bir yanımızda hüzün var, başka coğrafyalarda üst üste görülen her taş ve o taşın bulunduğu yer açık hava müzesi olurken, bizler bin yıldan uzun süredir ayakta kalan bu muhteşem, Ani şehrine pekte iyi baktık diyemeyiz. Bu gün anideyiz, şen şakrak. Fakat içimizde uğultu var. Biliyorsunuz, Selçuklunun arması kartaldır, asırlar boyunca kanatlarımızın altında sakladığımız lokmalarımızı paylaştığımız milletlerin şimdi Karabağ'da kardeşlerimize yaptıkları zulüm içimizi acıtmaktadır. Ani asırlar önce Anadolu'nun başlangıcı olduğu gibi bizimde başlangıcımız olsun. Birliğimize, dirliğimize sahip çıkalım. Ani bize yeter, hep birlikte, omuz omuza, gönül gönüle verirsek ani bizim ekmek kapımız olur. Bu gun bacasız sanayi dedikleri turizm için ani bize yeter. Dün Asya'dan gelerek bu mukaddes toprakları bizlere emanet eden atalarımızın değerlerini,kendi değerlerimizi dünyaya tanıtmamıza ani tek başına yeter. Ve biz aniye bakacağız, ani hepimize bakacak." şeklinde konuştu.

Diğer taraftan etkinlikler yarın cuma namazına müteakiben okunacak Mevlid-i Şerif ile devam edecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.