Malavi'de 18 protestocunun öldürüldü

Malavi'de 18 protestocunun öldürüldü

Askerler kentlerde devriye geziyorAbd ve İngiltere devlet şiddetini kınadı

Afrika ülkelerinden Malavi'de hükümet karşıtı 18 protestocunun öldürülmesinin ardından bugün büyük kentlerde askerlerin devriye gezdiği, dükkanların ise kapalı olduğu bildiriliyor.
ABD ve İngiltere, Malavili yöneticilerin göstericilere şiddetini ve şiddet olaylarını haber vermeye çalışan radyo istasyonlarına yönelik yasaklamalarını kınadı.
ABD'nin Pretoria Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, devam eden isyan ve hükümetin misilleme yaptığı söylentileri ışığında, iki tarafa da itidalli olmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.
Malavi'de bu hafta Devlet Başkanı Bingu wa Mutharika'ya karşı nadir görülen gösteriler başlamıştı.
13 milyon nüfusu olan Malavi'de çeşitli kentlerde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde 18 kişi ölmüştü.
Huzurlu bir ülke olarak bilinen eski İngiliz sömürgesi Malavi'de çıkan son olaylar, ilk kez 2004 yılında seçilen eski Dünya Bankası ekonomisti Mutharika'ya karşı halkın tepkisinin yoğunlaştığını gösterdiği belirtiliyor.
Mutharika'nın 2004'ten beri ülkeyi yüksek ancak yardım paralarına dayalı büyümeyle yönettiği, en büyük bağışçısı İngiltere ile diplomatik kriz yaşaması üzerine ekonomideki parlak görüntünün tersine dönmeye başladığı bildiriliyor.
Mutharika ile İngiltere arasındaki ilişkilerin, sızdırılan bir büyükelçilik belgesinde Devlet Başkanı için "baskıcı ve eleştiriye tahammülsüz" ifadeleri kullanılması üzerine başladığı kaydediliyor. Belgenin sızmasının ardından İngiltere'nin Büyükelçisi sınır dışı edilmiş, Londra da bunun üzerine Malavi'nin Londra temsilcisini sınır dışı etmiş, ayrıca 4 yıl için verilecek 550 milyon dolarlık yardımı askıya almıştı. İngiltere'nin yardımı dondurması bütçe açığına yol açmış, bu da döviz yokluğunun artmasına neden olmuştu.
Malavi'de önceki gün başlayan ve dün de devam eden gösterilerde yakıt ve döviz kıtlığı ile kötü yönetim protesto ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.