Mahallede bir fabrika

Mahallede bir fabrika

Şüheda Çalı isimli vatandaş, mahalle arasına kurduğu iş yerinde sarrafların vazgeçilmezi altın torbalarını imal ediyor.

Şüheda Çalı isimli vatandaş, mahalle arasına kurduğu iş yerinde sarrafların vazgeçilmezi altın torbalarını imal ediyor. İmal edilen ürünler Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Mahalleli ev hanımları da bu küçük fabrikada harçlıklarını çıkarıyor

Maaşlı çalıştığı yerlerden aradığını bulamayan Şüheda Çalı isimli vatandaş, mahallesinde kurduğu mütevazi iş yerinde hem ev hanımlarına destek oluyor hem de ekonomiye katma değer katıyor. Çalı Kalendarhane Mahallesi'nde açtığı 25 metrekarelik iş yerinde 6 aileye maddi kaynak sağlıyor. Tekstil ve mefruşat üzerine kurulu iş yerinde üretilen ürünler, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Genel olarak sarrafların hediye olarak verdikleri çantaların dikildiği iş yerinde talebe göre çeyiz ve mefruşat işleri de yapılıyor.

İş yerini 7 yıl önce açtıklarını belirten iş yeri sahibi Şüheda Çalı, “10 yıl özel sektörde çalıştım. Hem ustalarımdan, hem de 2 yıl katıldığım KOMEK kurslarından çok şey öğrendim. Başka birinin yanında çalışmak yerine kendi işimi kurmak ve kendi ayaklarımın üzerinde durmaya karar verdim. Bir dikiş makinası ile başladığım yerde şimdi 5 makina ile çalışıyoruz. 2 oğlum var. Onlarla birlikte geçimimizi sağlayabiliyoruz. Hem de mahalledeki komşularımıza harçlıklarını çıkarma imkanı sağlıyorum” dedi.

İŞİMİZ ALTINA BAĞLI

Kurdukları bağlantılar ile sarraflara altın torbası diktiklerini ifade eden Çalı, şöyle konuştu: “Bizim işlerimiz atına bağlı. Sarraf her altın satışında bir çanta hediye ettiği için bizim için sarrafların işlerinin açılması önemli. Altın satışı arttıkça bizim işlerimiz de açılır. Haftalık yaklaşık 5 bin adet çanta imal ediyoruz. İşlerimiz açıldığı zaman komşularımdan 4-5 hanım arkadaşımız daha geliyor, bana yardım ediyor. Onlara da ek bir harçlık çıkmış oluyor. Evde oturacaklarına ek bir kazanç oluyor. İş yerimizin mahalle arasında olması bu yüzden bir avantaj. Dolar fiyatları da işlerimizi ve maliyeti etkiliyor. İmperteks malzeme ve emitasyon deri malzeme kullanılıyor bu torbalarda. Malzemeler hep dolar üzerinden geliyor. Şu sıralar dolar yükseldiği için bizim kar oranımız da düşüyor. Kuruşlarla kazanıyoruz. Haftalık en az 5 bin torba imal edebilelim ki para kazanalım.”

DÜKKANI BÜYÜTMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Dükkan kapasitesinin düşük olması nedeniyle bazı büyük işlere yetişemediklerini söyleyen Çalı, ileriki dönemlerde iş yerlerini büyütmeyi düşündüklerini belirterek, “Birinden para istemek yerine çalışarak alnının teri ile para kazanmanın tadı ayrı. Mahalleli hanımlar da bu işi sevdi. Kendi çapımızda üretime destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

İş yerine yardıma gelen çalışanlardan Ayşe Eken isimli vatandaş ta çalışarak harçlıklarını çıkardıklarını belirterek, “Evimizde boş oturmaktansa aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Çocuklarımıza harçlık verebiliyoruz. Böyle bir iş yerinin mahalle arasında olması da bir avantaj” dedi. Ayşe Ünal isimli çalışan da Şüheda Çalı'ya teşekkür ederek şöyle konuştu: “Şüheda kardeşimiz böyle bir işi açtığında sevinmiştik. İşlerinin yoğunluğunda biz de yardıma geliyoruz. Harçlığımızı çıkarıyoruz. Hem de yeni bir meslek öğrendik. Dikiş makinasını kullanamazken öğrendiklerimizle pek çok mefruşat işini yapabiliyoruz.”

İş yerinde imalat ve mefruşat işlerinin yanı sıra çanta tamiri ve onarım işleri de yapılıyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.