Madımak Davası İçin Aileler, Aym’ye Bireysel Başvuru Yaptı

Madımak Davası İçin Aileler, Aym’ye Bireysel Başvuru Yaptı

Sivas'taki Madımak Oteli’nde 35 kişin hayatını kaybettiği davanın onanmasının ardından hayatını kaydedenlerin aileleri Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5 sanık yönünden zaman...

Sivas'taki Madımak Oteli’nde 35 kişin hayatını kaybettiği davanın onanmasının ardından hayatını kaydedenlerin aileleri Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5 sanık yönünden zaman aşımı, 2 sanık yönünden ise ölmeleri nedeniyle davanın düşürülmesine ilişkin kararını Yargıtay onamıştı. Kararın kesinleşmesinin ardından, müşteki aileleri AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM’ye yapılan bireysel başvuruda yaşam hakkı, adil yargılanma hakkı, ayrımcılık yasağı hakkı, toplantı özgürlüğü hakkı ihlal edildiği ve etkili başvuru olanağı tanınmadığı belirtildi.

Valilik raporu ve emniyet olay tutanağına da atıf yapılan başvuruda “terörist bir grubun planlı ve örgütlü eylemi, idarenin etkisiz ve eylemsiz tavrı sonucunda 35 insanımız yaşamdan koparıldı.” denildi. İddianamenin hazırlanış tarihinin 1993 yılı olduğunun belirtildi başvuruda Yargıtay’ın kararını ise 2014’te verildiğinin altı çizildi.

Başvuruda anayasanın kanun önünde eşitlik, hak arama hürriyeti, suç ve cezalara ilişkin esaslar, temel hak ve hürriyetlerin korunması maddeleri ile AİHS’nin bazı maddelerinin ihlal edildiği ifade edildi. Başvuruda ayrıca yakınlarını yitirmiş olanlar yönünden her başvurucu için 100 bin TL ve sağ kurtulanlar yönünden de her başvurucu için 50 bin TL manevi tazminat talebinde bulunuldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.