Madeni 5 lira  piyasaya sürüldü

Madeni 5 lira piyasaya sürüldü

Türkiye'de enflasyon oranların artması ile birlikte gündem 500 ve 1000 TL'lik banknotlaların basılması tartışılıyordu. Darphane 100 yıla özel olarak badeni 5 lira bastı.

Merkez Bankası, kağıt 500 ve 1000 TL’lik banknotlar beklenirken, darphanede 29 Ekim'e özel olarak madeni 5 Türk Lirası bastı. Toplamda 100 milyon adet basılan madeni 5 TL bugün piyasaya sürüldü.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı için 5 Türk Lirası madeni tedavül hatıra parası basımını gerçekleştirdi.

5-001.jpg

MADENİ 5 TL KULLANIMA SUNULDU

Bugün tedavüle verilen "5 Türk Lirası" madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus olmak üzere 100 milyon adet olarak basıldı.

100.yıl temasına sahip olan 5 TL tedavül hatıra parasının iç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu kullanıldı. Logonun üzerinde "5" ibaresi, alt kısmında ise "Türk Lirası" ibaresi bulunuyor. Dış halkada sekiz köşeli "Selçuklu Yıldızı" motifi ve bu motifin dış hatları tekrarlanarak derinlik kazandırıldı. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda "₺", sağında ise "TC" sembolleri güvenlik unsuru olarak yer aldı. Altta ise basım yılı "2023" tarihi yer alıyor. Ay ve yıldız dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırıldı. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetredir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum