Maddecilik tahrip etti

Maddecilik tahrip etti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmezin tebliğini okuyan İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, İslam toplumlarında inanç problemini pozitivist (maddeci) bilimlerin doğurduğunu söyledi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi ve Türk Anadolu Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Günümüz İslam Toplumlarında İnanç Problemleri’ konulu sempozyumun ilk günkü oturumları yapıldı. 10 ülkeden 35 bilim adamının katıldığı sempozyum SÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenleniyor. İki gün sürecek ve 6 oturum haline gerçekleştirilecek sempozyumda bilim adamlarının “Öteki ile Yaşamak”, “Mezhebi Farklılıkların Doğurduğu İnanç Problemleri”, “Modern İnsanın İnanç Problemleri”, “Sekülerleşmenin Getirdiği İnanç Problemleri” konularında sunumlar yapılacak.
Prof. Dr. Bekir Topaloğlu’nun başkanlık yaptığı sempozyum ilk günü 3 oturumda gerçekleştirildi. Sempozyumun birinci oturumuna katılması beklenen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, işlerinden dolayı katılamadı. Prof. Dr. Mehmet Görmez’in tebliğini İl Müftüsü Şükrü Özbuğday okudu. Sempozyumun ikinci oturumunu Mısır’dan Ezher Mezunları Birliği Başkanı Prof. Dr. Muhammed Abdulfadeel Alqussi verdi. Sempozyumun son tebliğini ise Vecde İslam İlimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Hamza okudu. Sempozyum açılışında konuşan SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, “Üniversitemizi değişmiştir. Üniversitemizde artık hemen hemen her gün farklı bir program ve panel gerçekleştiriliyor. Üniversitemizde böyle etkinliklerin yapılması akademisyen ve öğrencilerimiz için çok iyi oluyor. Üniversitemizin bilim adına yaptığı bu programlardan en iyi şekilde yararlanılmasını bekliyoruz” dedi.
SÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan ise, “Dünyanın her geçen gün daha da globalleşiyor. Dünya globalleştikçe de sorunlar yumağı haline gelmekte. Bugün burada düzenlediğimiz sempozyuma; Mısır, Ürdün, Bahreyn, Hindistan, İran, Katar ve Özbekistan'dan misafirlerimiz bulunmakta. Toplam 6 oturum halinde gerçekleştirilecek sempozyumda 20 bilim adamı tebliğ sunacak” diye konuştu.
‘POZİTİVİST BİLİMLER İNANÇ PROBLEMLERİNİ DOĞURMUŞTUR’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in tebliğini okuyan Müftü Şükrü Özbuğday, “Öncelikle şu iyi bilinmelidir. Günümüzün İslam toplumlarında inanç problemi vardır. Bu problemi pozitivist, materyalist ve modernlik doğurmuştur. Pozitivist bilimler ve materyalizm her şeyi maddeye indirgemeye çalışmaları insanların kutsal değerlerine zarar vermiştir. İnanmak ve iman etmek zor olduğu kadar kolaydır. İnsanlar Allah (CC)’nun vahi çağrısını kabul edenler ve kabul etmeyenler olmuştur. İslam Dini tüm insanlığın ruh ve yaşantısını güzelleştirmektedir. İslam Dini’ne inan ve bu dine göre yaşayan insanların hayatlarında sorun yoktur. Günümüz insanı dinimize tam anlamıyla inanarak yaşayamadığı için problemleri bulunmaktadır. Pozitivist bilimler insanları olumsuz etkilediği için kendini dininin emir ve yasaklarına tam olarak verememiştir. Pozitivist bilimlerin olumsuz etkilerine karşın İslam dünyasında birçok bilim adamı ve alim yetişmiştir. Muhammed İkbal gibi şahsiyetler, insanları pozitivist bilimlerin olumsuz etkilerine karşı korumuştur” diye konuştu.
‘İNSANLAR KURAN-I KERİM’İ TAM OLARAK İDRAK EDEMİYOR’
İnsanların İslam Dini’nin ve Müslümanların kutsak kitabı Kur’an-ı Kerim’i tam olarak anlamadıkları için inanç problemi yaşadıklarını da vurgulayan Özbuğday, sözlerini şöyle tamamladı: “Birçok Müslüman pozitivist bilimlerden etkilendiği için kutsal kitabını tam olarak öğrenmiyorlar ve öğrenme ihtiyacı duymuyor. Bu durumda Müslümanlarda inanç problemini oluşturuyor. Küresel dünyada bu problemi her geçen gün destekliyor. Müslümanların ve tüm insanlığın kurutuluşu Kur’an-ı Kerim’dedir. Kur’an-ı Kerim’in emir ve yasakları tüm insanlığa doğru bir şekilde iletilmesi gerekir. İnanç problemi yaşayan Müslümanlar, bu nedenle yaşantıları sorunludur. Hayatımızın düzelmesi ve tekrardan refah bir durum için inancımızın sağlam olması gerekir.”
HAKAN ARMUTCU
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.