Madagaskar’da ‘birlikte Yaşama Sanatı’ Sempozyumu Düzenlendi

Madagaskar’da ‘birlikte Yaşama Sanatı’ Sempozyumu Düzenlendi

Dünyanın dördüncü büyük adası Madagaskar’ın başkenti Antananarivo, geçtiğimiz günlerde oldukça kapsamlı bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

Dünyanın dördüncü büyük adası Madagaskar’ın başkenti Antananarivo, geçtiğimiz günlerde oldukça kapsamlı bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. İki günlük sempozyumda farklı din, dil ve ırka bakılmaksızın birlikte yaşama, diyalog ve karşılıklı hoşgörünün önemine vurgu yapıldı.

Madagaskar Ravinala Kültür ve Diyalog Enstitüsü'nün Antananarivo Devlet Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği sempozyuma çok sayıda milletvekili ve akademisyenin yanı sıra Türkiye’nin Antananarivo Büyükelçisi Artemiz Sümer, Antananarivo Devlet Üniversitesi Rektörü Ramanoelina Panja, Güney Afrika Turkuaz Diyalog Merkezi Müdürü Ayhan Çetin ile birçok seçkin misafir katıldı.

Sempozyumda Madagaskar Dinlerarası Diyalog Platformu Koordinatörü Nahoda Amana, Katolik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ratongavao Charles Raymond, eski Madagaskar Milli Eğitim Bakanı Aristide Velompanahy, eski Kültür Bakanı Tsilavina Ralaindimby, Ankatso Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Richard Ranarivony gibi isimler sunum yaptı.

TÜRK OKULLARI DÜNYA BARIŞINA KATKI YAPIYOR

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Sümer, dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarının dünya barışına yaptığı katkıları vurgulayarak, Madagaskar'da faaliyet gösteren Ravinala Kültür ve Diyalog Enstitüsü'ne çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Türkiye’nin büyük bir tarihe sahip olduğuna değinen Sümer, aynı coğrafyada çok farklı milletlerin aynı çatı altında barış ve huzur içinde yaşadığına değindi.

Antananarivo Üniversitesi Rektörü Ramanoelina ise birlikte yaşama, diyalog ve karşılıklı hoşgörünün önemine değinirken şu ifadeleri kullandı: “Madagaskar'da 18 farklı etnik grup mevcut. İslam ve Hıristiyanlık dini yanında birçok animist dinlere sahip olan bizler uyum içinde yaşıyoruz. Dünyada çok sayıda terör olayları oluyor. Bu tür hadiseler Madagaskar'da olmuyor; ama gençlerimizi çok iyi bilinçlendirmeliyiz. Bu ve benzeri çalışmaları için Ravinala Kültür ve Diyalog Enstitüsü'ne çok teşekkür ediyorum."

HOCAEFENDİ'NİN TERÖR OLAYLARINI KINAYAN MESAJI OKUNDU

Turkuaz Diyalog Merkezi Müdürü Ayhan Çetin de Afrika genelinde yaptıkları diyalog hizmetlerini anlattı. Son zamanlarda din kisvesiyle gerçekleştirilen terör olaylarına da değinen Çetin, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin böylesi hadiseleri lanetlediği son mesajını okudu. Sempozyumda bütün dinlerin mensuplarına saygı duyulmasının önemine vurgu yapılırken, Gülen'in “insan endeksli eğitim” yaklaşımı övüldü.

Sempozyum sonunda katılımcılar, bu tür organizasyonların artırılması gerektiğini; barış, diyalog ve hoşgörünün Madagaskar'da ve dünya genelinde tesisi için yapılacak her girişimin desteklenmesinin önemini vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.