Macaristan İle Türkiye'nin Gümrük Mevzuatı Masaya Yatırıldı

Macaristan İle Türkiye'nin Gümrük Mevzuatı Masaya Yatırıldı

Macaristan ile Türkiye arasındaki gümrük mevzuatı başkent Budapeşte’de düzenlenen bir konferansta ele alındı.

Macaristan ile Türkiye arasındaki gümrük mevzuatı başkent Budapeşte’de düzenlenen bir konferansta ele alındı. Macaristan Gümrük ve Maliye Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen konferansa uzmanlar ve bakanlık görevlileri ve işadamları katıldı.



Konferansta ilk konuşmayı Gümrük ve Maliye Macaristan Genel Müdürü Dr. Minya Mihály yaptı. 2014 yılındaki gümrük mevzuatlarındaki yeniliklere dikkat çeken Mihály, Türkiye'nin 1 Ocak 1996 yılında imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması ile gümrük mevzuatının ve dış ticaretin daha kolay hale geldiğini aktardı. Mihály, bitmiş tarım ürünlerin ve diğer konularla ilgili farklı tarifeler bulunduğunu söyledi. Özellikle AEO (Authorised Economic Operator) belgesi bulunan kurumlara çok daha rahat hizmet verdiklerini aktaran Mihály, “Türkiye ile Macaristan arasındaki dış ticaretin kolaylaştırılması ve hacminin artırılması için gayretle çalışıyoruz. Dost ve müttefik Türk işadamlarının işlemlerinin kolaylıkla yapılması için tüm çalışma arkadaşlarımızla gayretle hizmet veriyoruz. Malumunuz Başbakanımız Orbán Viktor'un iki ülke arasında koymuş oldukları 5 milyar dolar hedefe hep birlikte ulaşacağız.” dedi.




Macaristan’ın Kayseri Kahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz ise Türkiye’ye yapılan ithalatlarda ürünler gümrüğe geldiğinde fatura bedeli katma değer vergisinin (KDV) peşin ödendiğini belirtti. Şahbaz, “Hâlbuki yine AB üyesi ülkelerden Macaristan'a yapmış olduğumuz ithalatlarda KDV'yi satışı gerçekleştirdikten sonra ödüyoruz. Bu çifte standart uygulamanın çözüme kavuşması, Macaristan ve Türkiye arasındaki dış ticaretin daha da rahatlayacağı ve rakamların yukarılara çıkacağına inanıyoruz. Faydalı ve verimli geçen bu toplantının meyvelerini önümüzdeki süreçte hep birlikte yaşayarak göreceğiz. Çünkü iki ülke arasındaki dış ticareti hep birlikte artırmanın yollarını aralamalıyız, önündeki engelleri de hep birlikte kaldırmalıyız.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.