Lokomotif tekledi!

Lokomotif tekledi!

Ekonomik sıkıntılar ve girdi maliyetlerinin yükselmesi ile birlikte Konya'da geçtiğimiz hafta 4-5 büyük inşaat firması iflas etti. Bir çok firmanın da ağır ekonomik yük altında kaldığı için de yakın zamanda konkordatoya çekileceği öğrenildi

Ekonomik sıkıntıların kendini iyice belli ettiği bu günlerde, iflas haberleri gelmeye başladı. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere; iflas eden çoğu işletmelere bir de inşaat sektöründeki firmalar eklendi. Konya'da önceki hafta 4-5 firma ağır girdi maliyetlerinin altında ezilerek, iflas etti. Çoğu inşaat firması ise bankalara borçlandı. Borçlu olan firmaların kısa sürede borcunu ödememesi ve sektörde gerekli adımların atılmaması durumunda konkordatoya çekileceği öğrenildi. Firmaların ödemeleri bu anlamda kayyuma çekilecek. Bankadan zamanında kredi alan, ödeyemediği için kara listeye düşen ve borcu her geçen gün faiz ile artan bazı inşaat firması sahiplerinin de diğer firma sahiplerinden yüksek miktarda borç istediği ortaya çıktı. Müteahhitler, acil destek bekliyor.

300 DOLARDAN 680 DOLARA ÇIKTI

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, demir fiyatlarının, bir türlü durdurulamadığını kaydetti. "Demirin ton fiyatı, kısa süre içerisinde 300 dolardan, 680 dolarlara kadar çıktı" diyen Topal, daha sonra şunları kaydetti:  "Demirin şuanki ton fiyatı ise 3 bin 280 liraya denk geliyor. Demir fiyatlarının yükselmesine doların etki ettiği kadar, bazı fırsatçıların da sebep olduğu biliniyor." Keyfi fiyat belirlemesi olduğu belirtilen demir fiyatlarında, belli bir kesimin fırsatçılık yaptığını ve mecbur da olsa firmaları belirlediği fiyata demir almaya zorladığı ifade edildi. Demirdeki yükselişi kabul etmeyen müteahhitlere ise fırsatçıların "Ürün falan yok" dediği öğrenildi. Müteahhitler, eli mahkum bir şekilde belirlenen fiyata demir almak zorunda kalıyor.

FAİZLERİN YÜKSELMESİ PERİŞAN ETTİ

Hammadde üretiminde ciddi anlamda sıkıntı yaşayan ülkemiz, belli başlı ürünleri ithal etme yoluna başvuruyor. Dışarıdan ürün getirildiği için maliyet artışlarının da kaçınılmaz olduğunu söyleyen Şaban Topal, yine kredi faizlerindeki artışın da sektörün kalbine bir bıçak gibi saplandığını aktardı. Faizlerin yükselmesinin çoğu işletmeciyi perişan ettiği gibi, müteahhitleri de zora soktuğunu söyleyen Topal, "Firma sahiplerinin çoğu yüklü miktardaki borcunun altından kalkmaya çalışıyor. Tüm bu artışlara bir de arsa maliyetlerinin yükselmesi eklenince müteahhitler, işin içinden çıkamaz bir hâl alıyor" dedi.

LOKOMOTİF BATIŞ BAŞLADI SEKTÖR KRİZDE

Konya'da geçtiğimiz haftalarda kendi alanlarında büyük sayılabilecek firmaların iflas bayrağını çekmesi sektörde yaşanan sıkıntıların bir kez daha gün yüzüne çıkmasına sebebiyet verdi. Lokomotif yönü ile ön plana çıkan inşaat sektöründeki bu kriz ve iflaslar, diğer sektörlerdeki krizleri ve iflasları da beraberinde getirdi. Konya'da lokomotif bir batış gerçekleşiyor. Müteahhitler, Katma Değer Vergisi (KDV)'lerin de yüzde 18'den yüzde 8'lere düşmesini talep ediyor. Bir çok firmanın ağır ekonomik yük altında kaldığı için de yakın zamanda konkordatoya çekileceği alınan bilgiler arasında. Ayrıca müteahhitler, Müteahhitlik Yasası'nın çıkmasını istiyor. Her önüne gelenin müteahhit olabildiğini, bu durumun da sektöre ciddi şekilde itibar kaybı yaşattığı aktarıldı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum