Lieberman: Türkiye, Güney Kıbrıs'ın Haklarına Saygı Göstermeli

Lieberman: Türkiye, Güney Kıbrıs'ın Haklarına Saygı Göstermeli

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Kıbrıs açıklarında yükselen tansiyonun gereksiz olduğunu düşündüklerini söyledi. Türkiye'nin bölgedeki diğer ülke egemenlik haklarına saygı duyması gerektiğini belirten Lieberman, Rumların...

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Kıbrıs açıklarında yükselen tansiyonun gereksiz olduğunu düşündüklerini söyledi. Türkiye'nin bölgedeki diğer ülke egemenlik haklarına saygı duyması gerektiğini belirten Lieberman, Rumların bu konuda uluslararası toplumla birlikte hareket ettiğini kaydetti.

Avigdor Lieberman Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Güney Lefkoşa'da bir araya geldi. İki bakan, Rum Dışişleri Bakanlığı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Lieberman , burada yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs'ın Filistin dahil olmak üzere bölgede izlediği politikalardan dolayı memnuniyet belirtti.

Ortadoğu'da son dönemde yaşanan sorunların diğer ülkelere de sıçradığına vurgu yapan Lieberman, Akdeniz ve Avrupa ülkelerinin de bu sorunlardan nasibini aldığını vurguladı. İsrail ile Güney Kıbrıs arasındaki işbirliğinin iki ülke için de son derece önemli olduğunu aktaran Lieberman, ilişkilerin daha da güçlenmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

"TANSİYONUN ARTMASI GEREKSİZ"

Son günlerde Kıbrıs açıklarında yükselen tansiyonun gereksiz olduğunu savunan Lieberman, Türkiye dahil herkesin bölgedeki ülke egemenliklerine saygı duyması gerektiğini söyledi. Bölgedeki ülkelerle görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Lieberman, "Uluslararası normlara uymanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Tüm ülkelerin uluslararası kurallara uyması gerektiğine dikkat çekmek isteriz. Her ülke komşularının egemenlik haklarına saygılı olmak zorundadır. Bölgedeki sorumluluklarımızı biliyoruz, o yüzden de yapıcı davranmaya çalışıyoruz." dedi.

Bölgedeki doğalgaz faaliyetleri ile ilgili olarak hassas davrandıklarını iddia eden İsrailli bakan, Rumların uluslararası toplumla birlikte hareket etmeye çalıştığını öne sürdü.

Gaz meselesinin son derece önemli bir konu olduğuna değinen Liebarman, "Politik açıdan son derece hassas olan bu konuda sorumluluk sahibi bir ülke olarak baş etmeye çalışıyoruz. Gelecek sene bazı sonuçlar elde edilebilir. Uluslararası bir konsorsiyum kurulup bölgedeki sorunlar daha detaylı bir şekilde ele alınarak, sorunlara çözüm üretilebilir." şeklinde konuştu

AB ÖNEMLİ ROL ÜSTLENEBİLİR

Avrupa Birliği'nin de bölgede yaşanan sorunların çözümünde önemli rol üstlenebileceğini öne süren Lieberman, AB'nin sorunlara çözüm bulacak kadar yeterli güce sahip olduğuna işaret etti.

Güney Kıbrıs'ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını desteklediklerini yineleyen Lieberman, "Bu çalışmalarda haklı olduklarından da şüphe duymuyoruz. Bölgede son dönemde yaşanan sorunlara bir yenisini daha eklemek istemiyoruz." açıklamalarında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.