Libyadaki konsolosluk CIAin gizli üssüydü

Libyadaki konsolosluk CIAin gizli üssüydü

Wall Street Journal gazetesi, 11 Eylülde ABDnin Libya Büyükelçisi Christopher Stevensın ve üç Amerikalı görevlinin öldüğü konsolosluk binasındaki 30 çalışanın 23ünün CIA ajanı olduğunu iddia etti

Libya’nın Bingazi kentindeki Amerikan konsolosluğuna düzenlenen saldırıda ölen Büyükelçi Christopher Stevens’ın hayatını kaybetmesine neden olan güvenlik zaafiyetinin başlattığı tartışmalara yeni bir boyut eklendi. ABD’de yayımlanan siyaset ve finans çevrelerinde etkili Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, 11 Eylül’de Stevens’ın öldüğü konsolosluğun yanındaki ek binaların CIA’in Bingazi’deki istihbarat faaliyetinin merkezi olduğunu öne sürdü. CIA Başkanı David Petraeus’a yakın kaynaklara göre, saldırıda ölen iki güvenlik görevlisi Tyrone Woods ve Glen Doherty’nin sözleşmeleri sanılanın aksine Dışişleri Bakanlığı’yla değil; dış istihbarat örgütü CIA’yledi.

Tabutu CIA şefi karşılamadı
WSJ’ye konuşan istihbarat kaynakları, Bingazi’de 2011 yılının ortasında açılan ve 13 hektara yayılan diplomatik temsilciliğin esas amacının bilgi toplamak olduğunu belirtirken personelin niteliği hakkında tartışma yaratacak bir veriyi açıkladılar. Kaynaklara göre saldırının hemen ardından konsolosluktan tahliye edilen 30’dan fazla Amerikalı yetkilinin sadece yedisi Dışişleri Bakanlığı çalışanıydı. Konsolosluk çalışanlarının çok büyük bir kısmı diplomatik pasaport sahibi CIA görevlisi olarak çalışmalarını gizlice sürdüyordu. Gazeteye göre, konsoloslukta ölen dört Amerikalının tabutlarını karşılama törenine katılmaması Petraeus’un alandaki görevin güvenlikle devam etmesi için aldığı bir karardı. Amerikan bayrağına sarılı dört tabutu Andrews hava üssünde sadece Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton karşıladı.

‘CIA ve Dışişleri kopuk’
Başkanlık seçimlerine günler kalmışken Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’nin, Başkan Barack Obama’ya yönelttiği en önemli dış politika eleştirilerinden biri olan konsolosluk saldırısının nasıl gerçekleştiği de bu yeni bilgiler ışığında tekrar tartışmaya açıldı. Yasama organı Kongre’de olayla ilgili araştırma komisyonundaki senatörlere göre CIA ve Dışişleri Bakanlığı güvenliği sağlama konusunda koordinasyon içerisinde değildi. Dışişleri yetkilileri, güvenliğin CIA’in Libya yönetimiyle yaptığı gizli anlaşmalarla sağlandığını düşünüyordu. WSJ’ye konuşan yetkililer El Kaide bağlantılı olduklarından şüphenilen militanların konsolosluğun içerisindeki CIA faaliyetini bilip bilmediklerinin kesinliğe kavuşmadığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.