Liberya Ebola İçin Olağanüstü Hal İlan Etti

Liberya Ebola İçin Olağanüstü Hal İlan Etti

Ölümcül Ebola virüsünün pençesindeki Liberya’da, Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. 90 gün sürecek acil durum önlemlerini açıklayan Liberya Devlet Başkanı Sirleaf, hızla yayılan...

Ölümcül Ebola virüsünün pençesindeki Liberya’da, Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

90 gün sürecek acil durum önlemlerini açıklayan Liberya Devlet Başkanı Sirleaf, hızla yayılan virüsün ülkede bu kadar etkili olmasını “cahillik, yoksulluk ve kemikleşmiş dini ve kültürel uygulamalar”a bağladı. Gözlemciler Liberya’da birçok kişinin hasta olan yakınlarını karantina merkezlerine götürmek yerine evde tutmakta ısrar ettiğini belirtiyor.

Sirleaf açıklamasında 32 sağlık görevlisinin virüsten hayatını kaybettiğini ve birçok hastanın, işlerini bırakan doktorlar nedeniyle tedavi edilemediğini söyledi. Ülkede geçen hafta tüm okullar kapatılmış ve bazı devlet çalışanları geçici olarak işten çıkarılmıştı.

Tarihte görülen en büyük Ebola salgını olarak kayıtlara geçen hastalık, Batı Afrika ülkeleri Gine, Sierra Leone ve Nijerya’yı da vurdu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son verilerine göre şimdiye kadar toplam 932 kişi yaşamını yitirdi.

Ayrıca, Ebola’nın en yoğun olarak görüldüğü Sierra Leone’nin doğusundaki Kenema ve Kailahun bölgelerinin abluka altına alındığı belirtildi. Ana yollara 16 adet kontrol noktası yerleştirildiği ifade edildi.

Öte yandan WHO uzmanları, Ebola virüsüyle mücadelede gerekli önlemleri tartışmak için Cenevre’de acil toplandı. İki günlük toplantının sonunda küresel bir acil durumun ilan edilip edilmeyeceği kararlaştırılacak.

DENEYSEL İLAÇ TARTIŞMASI

Liberya’da salgına yakalanan iki ABD’liye deneme ilaçlarının uygulanmasının üzerine, dünyanın önde gelen Ebola uzmanlarından üçü WHO’ya bu ilaçların Batı Afrika’da virüsle boğuşan hastalara da uygulanması çağrısında bulundu. Bunun üzerine WHO deneysel tedavilerin acil kullanımı konusunu tıp etiği uzmanlarına soracağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama da dün Ebola için üretilen ilaçların işe yarayıp yaramadığı konusunda yeterli bilgisi olmadığını söylemişti.

Salgın korkutan bir hızla yayılmaya devam ederken, geçen ay Nijerya’da bir ABD vatandaşının ölmesi endişeleri artırdı. Ülkede belirtileri gösteren 5 kişinin daha karantinaya alındığı bildirilirken, ölen ABD’liyi tedavi eden hemşirenin de hayatını kaybettiği öğrenildi.

Sierra Leone’de iş seyahatinde bulunduğu sırada Ebola’ya yakalandığından şüphelenilen bir Suudi Arabistan vatandaşı da dün Cidde’de hayatını kaybetti.

Bunun yanı sıra THY, British Airways ve Emirates havayolu şirketleri virüsün yaygın olarak görüldüğü bölgeye uçuşları durdurdu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.