Lahey Mahkemesi Başkanı Toplu Mezarı Ziyaret Etti

Lahey Mahkemesi Başkanı Toplu Mezarı Ziyaret Etti

Merkezi Lahey’de bulunan Uluslararası Eski Yugoslavya Ceza Mahkemesi Başkanı Theodor Meron, dün Bosna'nın batısında bulunan Tomaşitsa’daki toplu mezarı ziyaret etti.

Merkezi Lahey’de bulunan Uluslararası Eski Yugoslavya Ceza Mahkemesi Başkanı Theodor Meron, dün Bosna'nın batısında bulunan Tomaşitsa’daki toplu mezarı ziyaret etti. Burasının, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa’da ortaya çıkan en büyük toplu mezar olduğu tahmin ediliyor.

Nazi kampındaki katliamdan kurtulan fakat orada annesini kaybeden Theodor Meron, “Bu yerde durmak ve bir insanın diğer insana yaptığı korkunç sahneleri görmek gerçekten zor. Lahey ve yerel mahkemelerin çalışmaları sayesinde savaş suçluların ceza göreceklerini ve bu şekilde şehit ailelerin biraz da olsa huzura kavuşacaklarına dair ümitliyim." dedi. Meron daha sonra şehit aileleri ile de bir araya geldi.

Cesetlerin kimliklerini belirleme ekininde görev alan Mujo Begiç ise şimdiye kadar 275’i bütün cesetler olmak üzere 430’dan fazla insana ait kalıntıları çıkardıklarını ifade etti. Katliamdan kurtulan Fikret Aliç ise “Bu, yeri iyi kamufle etmişler ama er ya da geç toprak içindekileri çıkarıyor.” şeklinde konuştu.

'Priyedor 92' derneğin başkanı Mirsad Duratoviç bu toplu mezar hakkında sessizliğin 20 yıl boyunca devam etmesinin korkunç olduğunu belirtti. Duratoviç, "Bu mezarın keşfedilmesi, Radovan Karadziç ve Ratko Mladiç'in Priyedor'un çevresinde Sırp olmayan nüfusa soykırımı yaptıklarını yeterli derecede ispatlanıyor. Priyedor'da bir kurşun bile atılmadan önce burası cesetleri için hazırlandı. Onların yargılanması için şimdi yeterli kadar delil var." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.