Kuzey Kore’den Güney Kore’ye açık tehdit

Kuzey Kore’den Güney Kore’ye açık tehdit

Kuzey Kore yönetimi, BM’nin yeni yaptırımlarına aktif şekilde katılması halinde Güney Kore’ye savaş açacağını duyurdu

Nükleer programı ile ilgili tüm görüşmeleri kesen Kuzey Kore, dün ABD’yi açıktan hedef alan açıklamaları ile dünya gündemine oturmuştu. Daha fazla füze deneyeceklerini ve nükleer denemeler yapacaklarını duyuran Kuzey Kore, kıtalararası füzelerin hedefinin ise ABD’yi vurabilmek olduğunu ifade etmişti.

Kuzey Kore sert açıklamarına bugün de devam etti. Güney Kore’yi açıktan hedef alan Pyongyang yönetimi, BM’nin yeni yaptırımlarına aktif şekilde katılması halinde Güney Kore’ye savaş açacağını duyurdu.

Kuzey Kore yönetimi tarafından kurulan ‘Kore’nin Barışçı Yollarla Yeniden Birleşmesi Komitesi’ tarafından yapılan açıklamada, “Hain kukla grubu (Güney Kore) BM yaptırımlarında doğrudan rol alırsa, Cumhuriyetimiz (Kuzey Kore) bunlara karşı güçlü fiziki önlemler alır.” denildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Salı günü Kuzey Kore’nin Aralık’ta yaptığı füze denemesini oybirliğiyle kınamıştı. BMGK’da, ABD’nin Çin ile anlaşması sayesinde Kuzey Kore aleyhinde sert yaptırım kararları alınmıştı. Böylelikle Kuzey Kore’nin ticaret gemileri saha sık kontrollere maruz kalacak, bir çok üst düzey yöneticinin yabancı ülkelerdeki hesapları dondurulacak ve bir kaç Kuzey Koreli yöneticinin ise uluslararası seyahatlerine sınırlama gelecek.

Sert açıklamalar ile Güney Kore’yi uyaran Kuzey Kore, aslında komşusunu kendi gemilerinin hareket sahalarını yaptırım kararı gereğince daraltması halinde karşılık vereceğini ima etmiş oldu.

Söz konusu komite bildirisinde ayrıca nükleer silahlar konusunda da açıklamalar yer aldı. Komite, Güney Kore’nin ABD ile işbirliği halinde uzun menzilli füze geliştirme programlarına katılıp, Kore Yarımadası’nı nükleer silahlara açmaya devam etmesi halinde, nükleer programa devam edeceğini duyurdu. Komitenin duyurusunun devamında şu ifadeler de yer aldı: “1992 yılında Kuzey Kore ve Güney Kore’nin ortaklaşa hazırladığı ‘Kore Yarımadasının Nükleer Silahlardan Arındırılması Bildirisi’ sadece anlamsız bir kağıt parçasıdır. Artık geçersiz olduğunu duyuruyoruz.”

Şimdiye kadar ABD’yi açık bir dille hedef gösteren Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ile başkanlığını yeni lider Kim Jong-un’un yaptığı Milli Savunma Konseyi’nin halen Güney Kore aleyhinde sert açıklamalarda bulunmaması ise dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.