Kuzey Kore'deki Sanayi Bölgesinde Neler Oluyor?

Kuzey Kore'deki Sanayi Bölgesinde Neler Oluyor?

Kuzey Kore'deki Keasong Sanayi Bölgesi'ne Güney Koreli işletmecilerin girişine tekrar izin verilmesi ile bölgede bir canlılık meydana geldi.

Kuzey Kore'deki Keasong Sanayi Bölgesi'ne Güney Koreli işletmecilerin girişine tekrar izin verilmesi ile bölgede bir canlılık meydana geldi. Bir çok işletmeci fabrika ve imalathanesindeki ürünleri Güney Kore'ye geri getiriyor. Keasong Sanayi Bölgesi'nin tekrar üretime açılıp açılmayacağı ise merak konusu.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında ay başında yapılan görüşmeler meyvesini verdi. Yaklaşık 3 aydır kapalı olan Keasong Sanayi Bölgesi tekrar açıldı. Kendi üretim merkezlerine giden Güney Koreli yatırımcılar 5 gündür kapanmadan evvel ürettikleri ürünlerini Güney Kore'ye getiriyorlar. Güney Kore Birleştirme Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, 19 Temmuz'a kadar 3 bin 793 ton ürün getirildi.

Kuzey Kore ile Güney Kore, yaptıkları görüşmede Güney Koreli yatırımcıların üretim yerlerinden sadece üretimi tamamlanmış ürünler ve bozulma ihtimalleri yüksek hammaddelerini geri getirmesinde uzlaştılar. Kuzey Kore tarafı her hangi bir üretim makinasının bölgeden çıkmasına izin vermiyor. Bazı yatırımcılar ise kullandıkları makinaların yaz mevsimine karşı hassas olduğunu bahane göstererek, geri almak istediklerini söylüyor.

Kuzey Kore ile Güney Kore'deki ilgili yetkililer, Keasong Sanayi Bölgesi'nin durumu ile ilgili görüşmelere devam ediyorlar. Kuzey Koreli makamlar bölgenin tekrar eski haline dönmesinde bir mahsur olmadığını dile getirirken, Güney Kore tarafı ise hukuki bir güvence olmadan bölgenin tekrar normalleşmesinin bir fayda sağlamayacağını ileri sürüyor. Seul yönetimi diğer taraftan ise bölgede yabancı şirketlerin de yatırım yapmasının da önünü açmaya çalışıyor.

Yaklaşık 3 aydır kapalı olan Keasong Sanayi Bölgesi'nde tekrar bir hareketlilik başladı. Fakat bölgedeki 123 şirketin üretim yerlerinde hala makinalar çalışmadığından bir üretim olmuyor. Bazı uzmanlar Keasong Sanayi Bölgesi'nin tarih olmasından endişe ederken, bir çok uzman Kuzey Kore'nin sanayi bölgesinin tekrar normale dönmesi için gerekli hukuki düzenlemeyi yapacağını ve bölgenin iki ülke arasında daha önemli bir rol oynayacağını ön görüyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.