Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Hareketlendi

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Hareketlendi

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nın son zamanlarda diplomatik temaslarında artış gözlemlendi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nın son zamanlarda diplomatik temaslarında artış gözlemlendi.
Dış dünyaya kapalı olmasıyla bilinen Kuzey Kore’nin diplomatik temaslarında göz görülür bir artık yaşanıyor. Pyongyang yönetimi, uzun yıllardır kardeş ve müttefik olarak gördüğü Çin dışında da bir çok ülkeyle diplomatik temaslarını arttırmaya çalışıyor.

Kuzey Kore medyasından yer alan haberlere göre, geçen günlerde Vietnam Endüstri ve Sanayi Bakanlığı müsteşarı başkanlığından toplanan bir ekonomi uzmanı heyeti ile Güney Afrika’dan bir grup, başkent Pyongyang’a geldi. Gelen heyetlerin Kuzey Koreli yetkililer ile ülkedeki kalkınma üzerine bir takım görüşmeler gerçekleştireceği bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde ise Kuzey Kore’yi ilk defa bir devlet başkanı olarak Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ziyaret etmişti. Alınan bilgilere göre, Elbegdorj'un ziyaretinden sonra iki ülkenin dışişleri bakanları arasında ayrıca bir üst görüşme kararı alınmıştı.

Öte yandan geçen ay Endonezya Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa ülkeye 3 günlük bir ziyaret gerçekleştirmişti. Pyongyang’da bazı temaslarda bulunan Natalegawa, Kuzey Kore Yüksek Halk Konseyi Başkanı Kim Yong-nam ile de bir üst düzey görüşme gerçekleştirdi. Yine geçen ay başında İsviçre’den gelen bir grup diplomat heyeti Kuzey Kore’yi ziyaret ederek, yeni dönemde ülkeye gelen ilk batılı heyet ünvanını kazandı.

Kuzey Kore’de yurt dışından misafirler geldikçe, Kuzey Koreli diplomatların da yurt dışına çıkma fırsatı doğdu. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakan Yardımcısı Gung Seok-ung başkanlığında bir heyet Avrupa’ya gitti.

Kuzey Kore, uluslararası organizasyonlarda da sık sık boy göstermeye başladı. İşçi Partisi Merkez Konsey Başkan Yardımcısı Lee Yong-cheol, geçtiğimiz günlerde partiden bir heyet ile Portekiz’e gitti. Başkent Lizbon’daki heyet, 15. Uluslararası Kominist Parti-İşçi Parti Genel Kurultayı’na katıldı. İşçi Partisi Merkez Konsey Başkan Yardımcısı Park Geun-gwang başkanlığındaki bir başka parti heyeti ise Meksiya’ya gitti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.