Kuru Meyveciler Ab’den Çin’e Yöneldi, Hedef 4 Milyar Dolar İhracat

Kuru Meyveciler Ab’den Çin’e Yöneldi, Hedef 4 Milyar Dolar İhracat

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve Antep fıstığı ile ilgili yeni ihraç pazarları bulmak için çalışmalar devam ediyor. Kuru Meyve Tanıtım Grubu, bu çerçevede 1 milyar 300 milyonluk...

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve Antep fıstığı ile ilgili yeni ihraç pazarları bulmak için çalışmalar devam ediyor. Kuru Meyve Tanıtım Grubu, bu çerçevede 1 milyar 300 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne odaklandı. Sektör, 2023 yılı için belirlediği 4 milyar dolar ihracat hedefinde Çin pazarına büyük önem veriyor.

    Çinlilerin Türk kuru meyvelerine ilgisinin her geçen gün arttığını belirten Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, Çin’de geçtiğimiz süreçte Şanghay, Pekin ve Xiamen’de yürüttükleri tanıtım çalışmalarını önümüzdeki süreçte Çin’in genelinde sürdürme düşüncesi içinde olduklarını kaydetti. Çin’i sadece bir ülke olarak değil, bir kıta olarak değerlendirmek gerektiğini ifade eden Öz, “Çin’de yürüttüğümüz tanıtım çalışmalarında başarıya ulaşmak için Çinli bir danışmanlık firması ile çalışmak istiyoruz. Geçmiş yıllarda Uluslararası Zeytinyağı Konseyi ve Kaliforniya Badem Kurulu’nun Çin de tanıtım faaliyetlerini yürütmüş olan Hill+Knowlton Strategies firmasıyla anlaşma aşamasına geldik. Anlaştığımız takdirde Çin pazarında daha organize tanıtım çalışmaları yaparak ihracatımızı arttırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

    Türk kuru meyve sektörünün geleneksel ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nin nüfusunun yaşlı bir nüfus olduğunu AB ülkelerine ihracatın sınırlı artış gösterebileceğini anlatan KMTG Başkanı Öz, şöyle devam etti: “Kuru Meyve Tanıtım Grubu olarak, kuru meyve tüketimi sınırlı olan ancak tanıtım çalışmaları yapıldığında tüketimin artabileceği Çin, Japonya, Rusya, Endonezya, Malezya, Güney Kore, Brezilya, Hindistan gibi pazarlara yoğunlaşmak istiyoruz. 2023 yılı için kuru meyve sektörünün belirlediği 4 milyar dolar ihracat rakamına yeni pazarlarda konumumuzu güçlendirerek ulaşabileceğimizi biliyoruz.”

    ÇİN’E KURU İNCİR İHRACATI 4 YILDA 32 TON’DAN, 2 BİN 341 TON’A ÇIKTI

    Çin’de özellikle kuru incire yoğun ilgi var. 2010 yılında Çin’e kuru incir ihracatı sadece 32 ton iken, 2013 yılı sonunda 2 bin 341 tona ulaştı. Kuru kayısı ihracatı da 142 tondan, 340 tona çıktı. Hong Kong ve Vietnam üzerinden de Çin’e önemli miktarda kuru meyve ihracatı yapılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.