"Kurlardaki İstikrar Siyaset İbresine Bağlı"

"Kurlardaki İstikrar Siyaset İbresine Bağlı"

Doların 2 ve Euro'nun 3 lirayı aşmasıyla ortaya çıkan kurlardaki hızlı yükseliş karşısında ekonomistler, Türk lirasının kaderini siyasetin ibresine bağlı görüyor.

Doların 2 ve Euro'nun 3 lirayı aşmasıyla ortaya çıkan kurlardaki hızlı yükseliş karşısında ekonomistler, Türk lirasının kaderini siyasetin ibresine bağlı görüyor. Gelecek tahminlerini iki seçenek üzerinde kurgulayan ekonomistler, “Ya siyaset durulur, dolar 1,92 TL'ye dönmese bile yeni dengelerde istikrar kazanır ya da bu kaos sürer gider, hepimiz kaybederiz.” görüşünde birleşiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi, Garanti ve Yapı Kredi bankalarının eski Genel Müdürü Halit Soydan, son dönemlerdeki kurların hızlı artışını değerlendirdi. Üniversitede düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada Soydan, “Aralık 2013 başlarında, Mayıs 2013'te Gezi ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) ‘sıkı paraya ilk adım’ hazırlığı ile zıplayan dolar durulmuştu. ‘Kristal kürede’ istikrar görünüyordu. Ama Anadolu Yarımadası'na iki yıldırım birden düştü. Önce FED ‘10 milyar dolar fren’ kararını resmen duyurdu. Ardından, 17 Aralık 2013 ağır suçlamaları geldi. Ortalık tam karıştı. Ve yabancı para aldı başını gitti.” dedi.

Bugünlerde Türiye’nin önünde iki olasılık olduğuna dikkat çeken Halit Soydan, siyasetin durulması durumunda doların 1,92 lira seviyesine dönmese bile, yeni dengelerde istikrar kazanacağını kaydetti. İlk olasılığın Türkiye'nin kazancı olacağını ifade eden Soydan, “İkinci olasılık olarak da bu kaos sürer gider. Kaybeden, hepimiz oluruz.” diye konuştu.

Parası olanların bugünlerde “Keşke yabancı para alsaydım” üzüntüsünde olduğunu belirten Halit Soydan, şunları söyledi: “Bunu düşünenler, haklıdır ama altının da fırladığı dönemler oldu. Borsanın da inanılmaz paralar kazandırdığı günler yaşadık. Bu zıplamaları önceden gören kâhin henüz çıkmadı. Kendi ulusal Merkez Bankası'nın başkanına inanan, kendi ulusal parasına güvenen tasarruf sahibi de o gün için haklıydı. Parası olan, haklı olarak kendisini enflasyona karşı korumak ister. Ticaret yapmıyorsa, finansal yatırım araçlarından birine yatırım yapar. Altın alır, yabancı para alır, menkul kıymet; hisse senesi, borç senedi alır veya parasını bankaya yatırır. Tasarruf büyüyecekse, emlak her zaman ciddi bir seçenektir. ‘Yumurtaların tümünü aynı sepete koymama’ birinci ilkedir. Gerisi, gelecek tahminidir.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.