Küresel ısınma kaynaklı aşırı sıcaklar, turizm sektörü dinamiklerini kalıcı olarak değiştirebilir

Küresel ısınma kaynaklı aşırı sıcaklar, turizm sektörü dinamiklerini kalıcı olarak değiştirebilir

Turizm sektörü temsilcileri küresel ısınma nedeniyle sıklığı artan aşırı sıcaklar ve orman yangınlarının turizm sektöründe uzun vadede kalıcı değişikliklere yol açabileceğini öngörüyor.

Orman yangınları nedeniyle 19 binin üzerinde turistin tahliye edildiği Yunanistan'ın Rodos adası, iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin çevresel ve insani etkilerinin yanı sıra ekonomik etkilerinin de arttığını ve özellikle turistik bölgelerin nasıl etkilenebileceğinin son dönemdeki örneklerinden biri oldu.

Avrupa Turizm Birliği CEO'su Tom Jenkins, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rodos gibi orman yangınlarından etkilenen bölgelerdeki rezervasyonların bir kısmında iptaller yaşandığını söyledi.

Bunun haricinde talepte kısa vadede büyük bir düşüş görülmediğini kaydeden Jenkins, Avrupa'nın belli bölgelerinde bir süredir etkisini hissettiren aşırı sıcakların da talepte henüz etkisinin görülmediğini belirterek, "Özellikle Avrupa'nın kuzeyinde hava serin ve Avrupalı turistlerin Akdeniz'e temmuzda tatile gitmesinin nedeni zaten sıcak havayı istemeleri.

Bu temmuzda beklediklerinden biraz daha fazla sıcak havayla karşılaştılar ama bu durumun talebe direkt etkisi olmadı. Turizm sektöründe aşırı sıcaklar nedeniyle bir değişim ve dönüşüm yaşanmasının uzun zaman alacağını düşünüyorum. Sıcaklıkların uzun süreli rahatsız edici seviyeye gelmesi durumunda insanların tercihleri değişebilir." diye konuştu.

Jenkins, sektörün talebi takip edeceğini ve turistlerin taleplerine göre sektördeki dinamiklerin de değişebileceğini ifade etti.

Otel ve turistik tesislerin, pazarlama ve reklam stratejilerinin aşırı sıcaklara karşı nasıl önlem aldıkları, havalandırma koşulları, havuzlarının serinliği ve müşterilerini sıcaklar karşısında nasıl rahat ettireceklerine yönelik dönüştürebileceklerini kaydeden Jenkins, "Tatil sezonu talebinin şu an pik yaptığı temmuz ayından mayıs veya ağustos gibi diğer aylara kayma ihtimali de olabilir." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.