Kurbanlıklar cep yakıyor

Kurbanlıklar cep yakıyor

Kurban Bayramına 1 aydan az bir süre kaldı. Kimi vatandaş büyükbaş kurbanlık alırken, kimisi de küçükbaş kurbanlık alıyor. Büyükbaş kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla oranla ciddi anlamda yükseldi

Büyükbaş kurbanlıkların fiyatının yüksek olması sebebiyle vatandaş tepkili. Kurban bayramına yaklaşık olarak 1 ay olmasına rağmen satışların şimdiden başladığını dile getiren Besici Mehmet Arif Bakdemir, kurbanlık büyükbaş fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 yükseldiğini söyledi. Bakdemir, "Büyükbaş kurbanlıkların fiyatı bu yıl yükseldi. Geçen yıl 15-16 lira olan büyükbaş canlı kilo satış fiyatı, bu yıl 20-21 lira oldu. Bu fiyatların yükselmesinde ki en büyük etken ülkede canlı hayvan sayısının az olmasıdır. Devlet ithalatın önünü açarak fiyatları düşürmeye çalışıyor. İthalat hakkı küçük besicilere de verilsin. Böylece bu sorunun çözülmesi konusunda küçük besicilerde bir katkı da bulunabilirler. Başka bir sebep ise arpa fiyatlarının yükselmesidir. 750 liraya aldığımız arpa bin 250 lira oldu. Bu konuya yetkililerin bir çözüm üretmesi şart" dedi.

BESİCİYE DESTEK VERİLSİN

Düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini söyleyen Bakdemir, dişi düve kesiminin yasak olduğunu, ancak bunun bir çözüm getirmeyeceğini devletin daha kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini vurguladı. Bakdemir, "Hayvan sayısının çoğalmasını sağlamalıyız. Normalde de düve kesilmemesi lazım. Dişi olmazsa üretimi yapamayız. Anak bu kalıcı bir çözüm sağlamaz. Devletin besiciye ciddi anlamda destek vermesi lazım. Devlet besiciye destek olursa hayvan üretimi ciddi oranda artış gösterecektir. Üretimin güçlenmesi için çözüm yolu bulunmalıdır. Düve satışı her ne kadar yasaklansa da bazı kişiler gizlice düve satışı yapabilir. Bunun önüne geçilmesi için sıkı denetim getirilmesi lazım" diye konuştu.

KURBANLIĞI CANLI KİLO ALIN

Kurbanlık alırken kimi vatandaş canlı kilo hesabı alıyor kimisi de kabala hesabı ile satın alıyor. Mehmet Arif Bakdemir ise vatandaşlara kurbanlık alırken yanılmamaları için canlı kilo hesabı ile almalarını tavsiye ediyor. Bakdemir, "Satışlar kabala ve canlı kilo hesabı ile yapılıyor. Bazı vatandaşlar kabala alıyor bazıları da canlı kilo hesabı ile alıyor. Benim vatandaşlara tavsiyem canlı kilo hesabı ile kurbanlık satın almalarıdır. Çünkü kabala hesabı ile hayvanın kilosunu bilemezler. Bu da yanılmalarına sebebiyet verebilir. Yanılmamak için canlı kilo hesabı ile kurbanlıklarını satın alsınlar" şeklinde konuştu.

KESİM HİZMETİ VERİYORUZ

Kurban satışları ile birlikte kurban kesimi hizmeti de verdiklerini belirten Bakdemir, "Besi çiftliğimize gelen müşterilerimiz beğendikleri hayvanı satın alabiliyorlar. Satıştan sonra isteyen vatandaşlarımıza kesim hizmeti de veriyoruz. Kurban Bayramında 10 tane kasap ile vatandaşlarımızın kurbanını kesiyor, istedikleri şekilde bölüyor ve teslim ediyoruz. İsteyen vatandaşlarımız da kurbanlığını bahçesine götürüp orada kesiyor" ifadelerini kullandı. Çiftliklerinde her bütçeye uygun kurbanlığın bulunduğunu da söyleyen Bakdemir sözlerini şu şekilde tamamladı: "Besi çiftliğimizde her bütçeye uygun kurbanlık bulundurmaya çalışıyoruz.  Şuan en ucuz kurbanlığımızın fiyatı 8 bin 500 lira. En pahalı kurbanlığımızın fiyatı ise 16 bin 500 lira".

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.