Kurbanlık Hayvanlara Şap Aşısı

Kurbanlık Hayvanlara Şap Aşısı

Yaklaşan Kurban Bayramı için hayvan sevklerinde herhangi bir sorun yaşanmaması için kurbanlık hayvanlara şap aşısı ağustos ayında yapılacak.Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, şehir dışına götürülecek kurbanların...

Yaklaşan Kurban Bayramı için hayvan sevklerinde herhangi bir sorun yaşanmaması için kurbanlık hayvanlara şap aşısı ağustos ayında yapılacak.

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, şehir dışına götürülecek kurbanların sevklerinde bir aksaklık yaşanmaması için şap aşılamasına ağustos ayında başladı. Normalde 1 Eylül’de başlayan ve 31 Ekim’e kadar devam eden şap aşısının, şehir dışına gönderilecek genç kurbanlıklara ağustos ayında yapılacağını belirten İl Müdürü Muhsin Temel, "Şehir dışına sevk edilecek hayvanlara şap aşısı yapılması ve üzerinden 15 gün geçmesi zorunluluğu var. Şehir dışına kurbanlık hayvan götürecek besicilerimizin mağdur olmaması ve Kurban Bayramı öncesi bir aksaklık yaşanmaması için kurbanlık hayvanlara şap aşısını ağustos ayında yapacağız. Bunun için şehir dışına kurbanlık hayvan götürecek besicilerimizin, ilçe müdürlüklerimize başvurmaları yeterli." dedi.

Ankara’da bir şap aşılama kampanyası boyunca 290 bin civarında büyükbaş hayvana aşı yapıldığını kaydeden İl Müdürü Temel, şap hastalığının çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve aşısız hayvanların sevklerine müsaade edilmediğini hatırlatarak, besicilere uyarılarda bulundu.

UYMAYANLARA CEZA VERİLECEK

Kurbanlık hayvanların ilçe müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerce muayene edildikten ve sevk aracı dezenfekte edildikten sonra veteriner sağlık raporu ile başka şehirlere sevk edilebileceğini kaydeden Temel, hayvanların küpeli ve pasaportlarının olması gerektiğini aksi takdirde hayvan sahiplerine taşınan her büyükbaş hayvan için 398 TL, küçükbaş hayvan için ise 64 TL idari para cezası uygulanacağını vurguladı. Kurban öncesi jandarmanın kontrolleri sıklaştıracağını hatırlatan Temel, küpesiz hayvan yakalanması halinde cezanın yanı sıra yakalanan hayvanların muayene edilerek, insan sağlığı için risk oluşturmaması durumunda hemen kesime gönderileceğini ve sevkine izin verilmeyeceğini sözlerine ekledi.

Şap hastalığından ari bölge olan Trakya’ya hayvan sevklerinin özel şartlara bağlı olduğunu hatırlatan Temel, Trakya’ya götürülecek hayvanlar için başvuruların alındığını belirtti. Hayvanların boğazdan geçmeden işletmelerde 30 gün süre ile izole edilmesi gerektiğini kaydeden Temel, bu süre sonunda şap virüsü testi yapılarak test sonucu negatif çıkan hayvanların Trakya’ya geçebileceğini ifade ederek, besicileri test yaptırmayı unutmamaları konusunda uyardı.

Bir diğer önemli konunun da kurbanlık hayvanların sağlıklı ve hayvan refahına uygun şekilde sevk edilmeleri olduğunu vurgulayan İl Müdürü Temel, hayvanları taşıyan kişilerin il müdürlüğünden eğitim almış, belgeleri olan kişiler olması gerektiğinin altını çizerek, belgesiz kişilere veteriner sağlık raporu verilmeyeceğini, bu kişilerin kaçak hayvan sevk etmesi halinde de bin 398 TL ayrıca idari para cezası uygulanacağını kaydetti. Kurban için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini de belirten Temel, Bayram öncesi, bayram boyunca ve sonrası Ankaralıların hizmetinde olacaklarını söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.