Kurban nedeniyle balık satışları azaldı

Kurban nedeniyle balık satışları azaldı

Denizlerde ve göllerde avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte balık çeşitleri de tezgahlardaki yerlerini aldı

Denizlerde ve göllerde avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte balık çeşitleri de tezgahlardaki yerlerini aldı. Kış aylarında insanların sofralarını süsleyen balıklara talep artmış durumda. Her ne kadar Kurban Bayramı nedeniyle insanlar et tüketimine yönlense de balığın damaklardaki yerinin farklı olduğu biliniyor. Konya balık hali de satışlardan payını almış durumda. Konya balık hali esnaflarından Ali Kara, Kurban Bayramı nedeniyle işlerin biraz duraksadığını ama yinede balık severlerin balıktan vazgeçemediğini söyledi. Denizlerdeki balık oranının iyi düzeyde olduğunu ifade eden Ali Kara, “Denizlerin aksine göllerdeki balık oranı geçmiş yıllara göre azalmış durumda. Bu da göl balıklarındaki fiyatı artırmış durumda. Deniz balıklarının fiyatları ise normal seviyede. Denizdeki balık oranları bu seviyede giderse balık fiyatları önemli derecede ucuzlayacaktır. Bu sayede vatandaşlarımız daha fazla balık yeme imkanı bulacaklar. Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlar et tüketimine yönlendiği için satışlarımız diğer günlere göre azalmış durumda. İlerleyen günlerde satışlarımızın artacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

KONYA’DA BALIK KÜLTÜRÜ GELİŞMİŞ DURUMDA

 

Konya’nın geçmişe göre balık tüketme kültüründe artış olduğunu dile getiren Ali Kara, “Bazı müşterilerimizin haftada en az 3 kez balık aldıkları oluyor. Geçmiş yıllarda balık tüketimi yok denecek kadar azdı. Ama uzmanlar tarafından balığın tüketilmesi önerisi ve fiyatların normal olması balık tüketimini artırmış durumda. Uzmanlara göre haftada en az 3 kez balık tüketmek gerekiyor. Balıkta bulunan kalsiyum ve vitaminleri başka maddelerden temin etmenin çok zor olduğu söyleniyor. Maalesef gençlerimize baktığımızda balık tüketimi yerine abur cubur yiyerek karınlarını doyuruyorlar. Bu doğrultuda hem balık fiyatları hem balığın lezzeti ve içindeki vitaminler balık tüketimini tetiklemiş vaziyette. Fiyatlar ise sezon başına göre düşmüş durumda. Gelen müşterilerimiz balığın fiyatından şikayetçi olmadan balığını alıyor. Şu aralar en fazla talep ise Karadeniz hamsisi ve istavrit üzerine, Hem fiyatı hem de pişirilmesinin kolay olması vatandaşı bu balıklara yönlendiriyor. Karadeniz deki balıkçılarımızdan aldığımız bilgilere göre hamsi fiyatların düşeceği söyleniyor” diye konuştu.

Balığın taze olup olmadığının anlaşılması için dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Kara, “Balığın boğaz altının ne çok pembe ne de çok kırmızı olacak. Bu iki rengin ortasında bir ton olursa balık taze demektir. Bu devirde teknolojinin verdiği imkanlar neticesinde balıklar uzun süre taze kalabiliyor. O yüzden balık halindeki balıklarımızın hepsi taze durumdadır” dedi.

Balık hali genel piyasasında balık kilogram fiyatları ise şöyle:

Hamsi: 5 TL

İstavrit: 5 TL

Sazan: 10 TL

Çupra: 12 TL

Levrek: 15 TL

Alabalık: 8 TL

Palamut: 8 TL

Çinekop: 10 TL

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.