"Kur Alıp Başını Giderse Özel Sektör Çok Ciddi Krizlere Girecektir"

"Kur Alıp Başını Giderse Özel Sektör Çok Ciddi Krizlere Girecektir"

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Eğer bu kur alıp başını giderse, Türkiye'de çok ciddi borçlu olan özel sektör, çok ciddi krizlere girecektir.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Eğer bu kur alıp başını giderse, Türkiye'de çok ciddi borçlu olan özel sektör, çok ciddi krizlere girecektir. Bataklar artacaktır." uyarısında bulundu.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, görüşülen HSYK tasarısı ile bağımsızlığın yitirileceğini söyledi. HSYK'nın bağımsızlığını yitirmesinin yanında Merkez Bankası ile Rekabet Kurumunu'n da bağımsızlığını yitirdiği izlenimini verdiğini dile getiren Güneş, Türkiye ekonomisinin uçurumdan aşağı gittiğini savundu.

Merkez Bankası'na baskı yapılıp yapılmadığını soran Güneş, "Milyarlarca dolar piyasaya satıldı, fakat dövizin istikrarı sağlanamadı. Başbakan Yardımcısı aslında son derece suskun. Babacan, 'Bu değişiklikler geçici hasar yaratır' dedi. Hiç de öyle olmayacağı gözüküyor. Merkez Bankası saklayarak, el altından faiz yükseltmeye çalışıyor." dedi.

Dünyanın kırılgan 5 ülkesinin Endonezya, Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan olduğunu anlatan Güneş, Türkiye'de özel sektörün 165 milyar dolar finansman bulması gerektiğine dikkati çekti. Güneş, Türkiye'nin diğer ülkelere göre daha fazla kur kaybı yaşadığını kaydetti.

TÜPRAŞ'ta olağanüstü bir zararın yaşandığını vurgulayan Güneş, TÜPRAŞ'a verilen cezanın 412 milyon lira olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin zaten sıkıntılı bir durumda olduğunu ifade eden Güneş, "Anlaşılan hükümet özerk olması gereken Maliye'yi yolluyor peşine. Siyasi nedenlerle haksız yere baskı kuruyor." şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Güneş, baskılara yönelik bir soruya "Neymiş bu faiz lobisi, nerden kaynaklanıyormuş bu faiz lobisi. Her faiz artırılışı faiz lobisi mi; her faiz indirimi faiz lobisinin ortadan kalkması mı? Ne abuk birşey. Ekonomi biliminden faiz mi kalktı? Ben, faiz artsın demedim. Ama faizin artması, inmesi konusunu ekonomik ilkelerinden bağımsız hale, ayrık hale getirirseniz, o zaman işler bozulur." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın faizle ilgili kararı konusunda Güneş, "Eğer ekonominin gereği olarak faiz artması gerekiyorsa artacak. Dünyada birçok ülke faizlerini artırdı. Türkiye çok büyük bir siyasi risk yaşıyor mu, yaşıyor. Nerede görülür kur ve faizde görülür. Eğer ki bona faizi yüzde 10,5'a çıktıysa ve Merkez Bankası kendi faizini ona bağlı olarak artırmıyorsa; enflasyon beklentileri yükselmeye başladıysa, o faizi ne yapacaksın? O saksımı orda duran, ne yapacak o süs mü? Kendisi de biliyor artması gerektiğini." değerlendirmesinde bulundu.

Üstü kapalı faiz artırımıyla ilgili ise Güneş, "Faiz artırımını niye üstü kapalı yapıyorlar? Kimden korkuyorsun? Yapacaksan yap, yapmayacaksan yapma." dedi. "Özel sektör borcunu ödeyebilecek mi?" diye soran Güneş, "Eğer bu kur alıp başını giderse Türkiye'de çok ciddi borçlu olan özel sektör çok ciddi krizlere girecektir. Bataklar artacaktır. Bankalara borçlarını ödeyemecekler, döviz borçları var çünkü. Bir kısmı yurt dışına borçlu. O borçlar ödenmediği için bankalar da sıkıntıya girecek." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.