Kültür Mantarı, Rusya'da Pazar Arıyor

Kültür Mantarı, Rusya'da Pazar Arıyor

Türkiye'nin kültür mantarı ihtiyacının yüzde 60'nı karşılayan Antalya'nın Korkuteli ilçesi, üretilen mantarın Rusya ve Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) ihracatı için çalışma başlattı. 10 yıl önce 14 bin ton kültür mantarı yetiştiren...

Türkiye'nin kültür mantarı ihtiyacının yüzde 60'nı karşılayan Antalya'nın Korkuteli ilçesi, üretilen mantarın Rusya ve Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) ihracatı için çalışma başlattı. 10 yıl önce 14 bin ton kültür mantarı yetiştiren Korkuteli, bu rakamı 22 bin tona yükseltti. Rusya'da tanıtımı yapılan kültür mantarının, önümüzdeki aylarda başta Moskova'da olmak üzere pazar potansiyelin artacağı belirtildi.

Antalya'nın yazlık ilçesi olarak bilinen Korkuteli'nde bin 300 aile 500 depoda kültür mantarı yetiştirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Korkuteli'nden günlük 60 ton mantar başta İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Adana olmak üzere Türkiye'nin 81 iline gönderiyor.

Korkuteli Kültür Mantarı Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Ölmez, ilçede kültür mantarının 3,4 liradan satışa çıktığını söyledi. Ülkede üretilen mantarın yüzde 60'nı Korkuteli'nin karşıladığını belirten Ölmez, geri kalan yüzde 40'nı ise İzmit, Ankara ve İzmir'deki mantar depolarının karşılandığını kaydetti. Ölmez, "Rusya ve BDT mantar ihracatı için çalışma başlattık. Moskova ve St. Petersburg'a numuneler gönderdik. Ruslar, Korkuteli mantarının tadını beğendi. Önümüzdeki aylarda Rusya ve BDT ihracat yapabiliriz. Hedefimiz Korkuteli mantarını dünya markası yapmak. " diye konuştu.

Rusların sağlıklı beslenme adına kültür mantarı tüketimini faydalı gördüklerini belirten Ölmez, kültür mantarı tüketiminde Rusya'nın 2015 yılından itibaren iyi bir pazar olacağına inandıklarını kaydetti. Ölmez, bununda, talebe bağlı Korkuteli ilçesinde kültür mantarı üretiminin daha yaygınlaştıracağına inandıklarını ifade etti.

ELEKTRİK FATURASI ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Ölmez, mantar üretiminde üreticinin belini bükenin elektrik fiyatı olduğunu ifade etti. Türkiye'de bir yıl içinde 4 defa üretim yapılan yerin Korkuteli olduğunun altını çizen Ölmez, üreticinin tek isteğinin elektriği tarım kapsamında kullanabilmesi olduğunu kaydetti.

Ölmez, mantar üreticisinin de Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) girdiğini bundan sonra ülke genelinde mantar üreticisi sayısının tespiti ve desteklemelerden yararlanmasının kolaylaşacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'ta ta Çeltikçi Mahallesi'nde kültür mantarı üretiminin yapıldığını, bölgenin iklim yapısının yetiştiriciliğe uygun olduğunu söyledi.

Kültür mantarı üreticisinin en önemli sıkıntısının elektrik maliyetinin yüksek olması olduğunu belirten Boztaş, mantar üreticisinin ucuz elektrik tarifesinde yana olduklarının bunu aynı zamanda üretimi teşvik edici olacağını kaydetti. Boztaş, "Mantar üreticisi ucuz elektrik kullanırsa bu üretimde teşvik olur. Kültür mantarı üreticisi, ürettiği ürününde para kazanabilmesi için enerji maliyetini düşük olması gerekir. Özellikle yaz ayında bu çok önemli. " dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.