Kriz futbolu vurdu!

Kriz futbolu vurdu!

"Futbolcu fabrikası" olarak anılan Trabzon'dan artık eskisi gibi futbolcu yetişmiyor. Trabzonda bulunan amatör takımların ekonomik nedenlerden dolayı büyük sıkıntı yaşadıkları ortaya çıktı

“Futbolcu fabrikası” olarak anılan Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy başkanlığında yapılan çalışmada, amatör futbol kulüplerinin mali yapılarının hiç de iç açıcı olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Ulusoy, yaptığı açıklamada, Trabzon’daki amatör futbol kulüplerinin ekonomik durumlarını ilişkin bir çalışma yaptıklarını ve kulüp yöneticilerine, mali yapıyla ilgili çeşitli sorular yönelttiklerini söyledi.

Ulusoy, elde edilen bulguların, bir taraftan amatör kulüplerin mali sıkıntılarını, diğer yandan neden amatör futbolun gelişemediğini açık olarak gözler önüne serdiğini belirterek, şunları kaydetti: “43 amatör futbol kulübüne yönelik çalışmada, 9 amatör kulübün yıllık bütçesinin 60 bin liranın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. 21 kulübün bütçesinin ise 26 ile 50 bin lira arasında değiştiği, 11 bin ile 25 bin lira arasında bütçesi olan kulüp sayısının da 12 olduğu tespit edilmiştir. Bir kulübün bütçesinin de 10 bin liranın altında olduğu görüldü. Bütün kulüplerin bütçe harcamalarının toplamını hesapladığımızda yaklaşık 1,5 ile 1,7 milyon lira arasında bir değere ulaşılmaktadır. Yani 43 amatör futbol takımının toplam harcaması sıradan bir üçüncü lig takımının ya da Turkcell Süper Lig’deki vasat bir profesyonel futbolcunun bir yıllık transfer ücretine karşılık gelmektedir.”
Bütçelerin çok önemli bir kısmının yönetici katkılarından oluştuğunu vurgulayan Ulusoy, “Bu yapı kişilerin yöneticilikten neden kaçtıkları gerçeğini de yansıtmaktadır. Bağışlar ve futbolcu transferleri diğer gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. Sponsor kaynaklarının çok kısıtlı olması mali yükün ağırlığının az sayıdaki kişinin yüklenmesine neden olmaktadır. Federasyondan aktarılan kaynaklar da son derece kısıtlı. Profesyonel Futbol Federasyonu mutlaka amatör takımlara mali katkı yapmalıdır. Bunun bir şekilde formüle edilmesi gerekir” diye konuştu.
SPONSOR GELİRLERİ YA YOK YA DA SEMBOLİK
Amatör takımların futbolcu transferinde de büyük sıkıntılarla karşılaştığını belirten Ulusoy, şunları söyledi: “Yapılan anketler ışığında 14 kulüp,  7’den fazla, 9 kulüp 1 ile 3, 9 kulüp 3 ile 5, 6 kulüp de 5-7 arasında futbolcu transferi yapıyor. Ayrıca 5 kulüp, maddi imkansızlıklar nedeniyle futbolcu transferi yapamadıklarını ifade etmişlerdir. Kulüplerin önemli bir kısmı reklam ve sponsor gelirlerinden yararlanmamaktadır. Sadece 6 kulüp reklam ve sponsor geliri elde etmektedir. Bir kulüp dışında reklam ve sponsor gelirlerinin bütçe içindeki payı da sembolik seviyededir. Aslında Trabzon amatör sporunun maddi anlamda çıkış noktası sponsor, gelirlerini artırmaktan geçmektedir. Önemli bir firmaya, bütün amatör maçlar ya da amatör lig ana sponsorluğu verilebilir.”
FUTBOLCU FABRİKASI ÖZELLİĞİ KAYBEDİLİYOR
Ankete katılan kulüplerin tamamına yakınının, federasyondan herhangi bir katkı almadığını belirttiğini öne süren Ulusoy, şunları anlattı: “Kulüplerin bir kısmı amatör takımlara, bir kısmı profesyonel kulüplere futbolcu satarak gelir elde etmektedirler. 4 amatör kulüp, futbolcu satışından herhangi bir gelir elde etmediklerini belirtmişlerdir. Diğer kulüpler de, futbolcu satışından çok az miktarda gelir elde ettiklerini belirtmişlerdir. Kulüplerin bütçelerinde, transfer gelirlerinin önemli bir yer tutmadığını açık olarak görmekteyiz. Bu noktada Trabzon amatör futbolunun geçmişteki ‘futbolcu fabrikası’ işlevini önemli ölçüde kaybettiği gerçeği ile karşı karşıyayız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.