Kosova'da Siyasi Kriz

Kosova'da Siyasi Kriz

Kosova'da 10 Haziran'daki genel seçimlerin ardından meclis başkanlığı seçiminde kilitlenen sistemin düğümü bugün de çözülemedi. Seçimden birinci çıkan Kosova Demokratik Partisi haricindeki partilerin aday gösterdiği İsa Mustafa’nın...

Kosova'da 10 Haziran'daki genel seçimlerin ardından meclis başkanlığı seçiminde kilitlenen sistemin düğümü bugün de çözülemedi.

Seçimden birinci çıkan Kosova Demokratik Partisi haricindeki partilerin aday gösterdiği İsa Mustafa’nın seçildiği oylamayı Anayasa Mahkemesi’nin iptal etmesinin ardından, Başbakan Haşim Thaçi'nin Kosova Demokratik Partisi adayı seçilmeyi başaramadı. Arsim Bayrami’nin 44 oy almasının ardından geçici meclis başkanı oturumu önümüzdeki haftaya erteledi. Muhalefet partileri de bu yüzden aday gösteremedi.

Siyasi partilerin meclis başkanlığı konusunda anlaşamaması durumunda ülkede seçimlerin yenilenebileceği ifade ediliyor.

Oturumun ardından seçimden ikinci çıkan Kosova Demokratik Birlik Partisi (KDB) lideri İsa Mustafa, açıklama yaptı. Mustafa, meclisin, Thaçi’nin partisi tarafından rehin aldığını savundu.

Kosova’nın Geleceği Birliği (KGB) lideri Ramush Haradinaj ise “Biz bugün meclis başkanını seçebilirdik. Bu sürecin daha ne kadar gecikeceğini göreceğiz. Biz de, muhalefet olarak boş durmayacağız. Demokratik yollarla süreci işleteceğiz. Erken seçim istemiyoruz, çünkü burada bir çözüm var.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Haşim Thaçi'nin Kosova Demokratik Partisi seçimden birinci parti olarak çıkmasına rağmen, diğer partilerin aleyhine ittifak yapmasıyla yalnız kalmıştı. Meclis başkanlığına kendi adaylarını seçtirmeyeceğini anlayan Kosova Demokratik Partisi milletvekilleri, 17 Temmuz’daki oylama öncesinde genel kurulu terk etmişti. Thaçi'nin partisi, meclisin toplantı yeter sayısına ulaşmadan başkan seçtiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etmişti. Mahkeme de seçim sonucunu askıya almıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.