Korkuteli'nde Mantarın Katkısı 90 Milyon Lira

Korkuteli'nde Mantarın Katkısı 90 Milyon Lira

Türkiye'de kültür mantarı üretimin yüzde 45'i Antalya'nın Korkuteli ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de kültür mantarı üretimin yüzde 45'i Antalya'nın Korkuteli ilçesinde gerçekleştiriliyor. İrili ufaklı 2 bin işletmenin bulunduğu ilçede 6-7 bin kişi geçimini mantardan karşılıyor. Evlerin bodrumlarında yetiştirilen ve tamamı iç pazarda tüketilen mantarın ilçeye yıllık katkısının 80-90 milyon lira civarında olduğu belirtiliyor.

Antalya'da ilk mantar üretimini 1988 yılında, bugün Antalya Ticaret Odası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi olan Süleyman Ersan gerçekleştirdi. Korkuteli'nde 25 yıl önce bir evin 100 metrekare büyüklüğündeki bodrumunda mantar yetiştirmeye başlayan Süleyman Ersan, bugün 22 bin metrekarelik modern tesisinde üretim yapıyor.

    Günümüzde Türkiye'nin mantar üretim merkezi haline gelen Korkuteli'nin geçirdiği süreç Ersan'ın 25 yıllık kişisel hikayesiyle paralellik arz ediyor. Özellikle 1990'lı yıllarda mantarın iyi para etmesiyle birlikte ilçedeki hemen her evin bodrumunda, ahırdan ya da kümesten bozma odalarda mantar üretilmeye başlandı. Bu iş ilçede öyle revaç gördü ki günümüzde Türkiye'nin yıllık 55-60 bin ton olan mantar üretiminin yüzde 45'nini tek başına Korkuteli karşılar hale geldi. İlçenin en büyük üreticisi ise yıllık 5-6 bin ton mantar üreten SMS Ersanlar şirketi. Şirketin sahibi Süleyman Ersan, kış aylarındaki nüfusunun 16-17 bin civarında olduğunu söylediği ilçede 6-7 bin kişinin mantar üretimiyle uğraştığı bilgisini paylaştı. Korkuteli'nde irili ufaklı 2 bin işletme bulunduğunu anlatan Ersan, ilçenin geçimini mantar üretimiyle karşıladığını belirterek, "Yıllık 80-90 milyon lira arasında gelir elde ediliyor. Adam ahırı, öteki kümesini boşalttı mantar evi yaptı. İrili ufaklı 2 bin işletme var. İşletmeler çok fazla büyümedi. Büyük işletme yok. Sadece işletme sayısı arttı. Bodrumda mantar üretimi devam ediyor. Bir işletmeden nakliyeci, toplayan işçi ve üretici olmak üzere en az üç kişi besleniyor." diye konuştu.

Korkuteli'nde bir yılda üretilen 25-27 bin ton mantarın tamamı iç pazarda tüketiliyor. Mantar, ambalaja dayanıklı bir ürün olmadığı, karayoluyla sevk etme imkanı bulunmadığı, Türkiye'nin lojistik imkanları henüz imkan vermediği için ihraç edilemiyor.

    NASIL ÜRETİLİYOR?

    Mantar üretmek için kapalı bir ortam gerekiyor. Evlerin bodrumlarında ya da büyük tesislerde, mayıs ayındaki iklim şartları oluşturuluyor. Mantarın oluşması için 17-18 derece sıcaklığa sahip, yağışlı bir ortam hazırlanıyor. Doğal yollardan sadece mayısta gerçekleşen mantar üretimi bu yolla 12 aya yayılıyor. Üretici, iki aylık aralıklarla yılda 6 defa ürün topluyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.