Köprüler kuruluyor
DEVLET, SİVİL TOPLUM, MİLLET EL ELE YARDIMTürkiye’den başta Ortadoğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına yardımlar yapılıyor. Dünyanın herhangi bir bölgesinde afet ya da savaş nedeniyle yardıma ihtiyaç duyulduğunda elini uzatan ilk ülkelerin başında Türkiye yer alıyor. Yardım organizasyonlarını, Türkiye’nin resmi yardım kuruluşu TİKA ve sivil toplum kuruluşları gerçekleştiriyor.
ECDADIN MİSYONU DEVAM ETTİRİLİYOR
Ecdadın tarihte yüklendiği bu güzel misyon bir dönem kesintiye uğrasa da, şimdi devlet ve millet el ele yeniden dünyanın dört bir yanına yardım ulaştırıyor. Yüzün üzerinde sivil toplum kuruluşunun bulunduğu Konya, yurt dışına yapılan yardımlarda önemli bir görev üstleniyor. Konya merkezli yardım dernekleri ve ülke genelinde faaliyet gösteren kuruluşların şubeleri yardımlar için büyük çaba harcıyor.
YURT DIŞINA YARDIM GÖTÜREN DERNEKLER
Konya merkezli Dost Eli Derneği 12 ülkeye Konyalı hayırseverlerin yardımını ulaştırdı. Yine Konya merkezli Anadolu İnsani Yardım, Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma, Sağlık Mensupları Derneği ve Ribat Eğitim Vakfı da yoğun çalışma yapanların başında. İHH İnsani Yardım, Cansuyu ve Kimse Yok Mu Derneği’nin Konya şubeleri de çalışmalarını sürdürüyor.
Konya’dan yurtdışında birçok ülkeye yardım gidiyor. Kurban ve Ramazan Bayramı ile felaket anlarında yapılan yardım çalışmaları gönül köprülerinin kurulmasını sağlıyor. Ecdadın tarihte yüklendiği bu güzel misyon bir dönem kesintiye uğradıktan sonra devlet millet işbirliğiyle yeniden hayata geçirildi
Türkiye’den başta Ortadoğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına yardımlar yapılıyor. Dünyanın herhangi bir bölgesinde afet ya da savaş nedeniyle yardıma ihtiyaç duyulduğunda elini uzatan ilk ülkelerin başında Türkiye yer alıyor. Yardım organizasyonlarını, Türkiye’nin resmi yardım kuruluşu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve sivil toplum kuruluşları gerçekleştiriyor. Ecdadın tarihte yüklendiği bu güzel misyon bir dönem kesintiye uğrasa da, şimdi devlet ve millet el ele yeniden dünyanın dört bir yanına yardım ulaştırıyor.
Yüzün üzerinde sivil toplum kuruluşunun bulunduğu Konya, yurt dışına yapılan yardımlarda önemli bir görev üstleniyor. Konya merkezli yardım dernekleri ve ülke geneli faaliyet gösteren kuruluşların şubeleri yardımların amacına uygun ve en kısa zamanda yerine ulaştırılması noktasında büyük çaba harcıyor. Konya ve ülke genelinde yardım çalışmalarını yürüten dernekler, kilometrelerce uzakta ve farklı kıtalardaki yardıma muhtaç insanlara da el uzatıyor. Son olarak depremin yaşandığı Haiti’ye yapılan yardımlar, ilköğretim okullarında toplanıp gönderilen paralar buna örnek teşkil ediyor.
Peki, Konya merkezli ve ülke geneli faaliyet gösteren yardım derneklerinin şubeleri, bugüne kadar hangi ülkelere Konya’dan yardım eli uzattı. İşte, yardımda bulunan dernekler ve yapılan yardımlar.
AYDER FİLİSTİN İÇİN ÖNEMLİ YARDIMLARDA BULUNDU
2005 yılında kurulan Anadolu İnsani Yardım Derneği AYDER, Konya ve ülke genelinde olduğu gibi yurt dışında da çeşitli yardım faaliyetleri düzenledi. Bununla da kalmayıp kamuoyunun oluşmasına da katkı sağlayacak programlara imza attı. Dernek, Ocak 2009’da İsrail’in yapmış olduğu soykırımı protesto etmek için 10 gün süren fotoğraf sergisi düzenledi. Dernek ayrıca Filistin’de yaşanan zulüm için Konya’da bulunan sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmelerini sağladı. Bu amaçla Konya’da bugüne kadar yapılan en büyük yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. Aynı dönemde Konyalı hayırseverlerin katkılarıyla toplam 9 TIR’dan oluşan acil temel gıda maddeleri Filistin’e ulaştırıldı. Yetimler diyarı Gazze’nin son saldırılarla oluşan yeni yetimlerine sahip çıkmak adına Mevlana Kültür Merkezi’nde Gazze ve Yetimleriyle Dayanışma Gecesi düzenlendi. Program sonucu 550 olan yetim sayısı binin üzerine ulaştı. Suriye’deki Filistinli mülteciler için düzenlenen 500 çiftin düğün törenine AYDER’den de temsilci katılarak, evlenen çiftlere altın ve hediyeler takdim edildi. Temmuz 2009’da Cuma günü Şerafettin Camii’nde Cuma namazı müteakip Uygur şehitleri için cenaze namazı kılındı, Çin mallarına boykot uygulandı. Ramazan boyunca İstanbul’da yaşayan 400 Çeçen mülteci aileye iki sefer olmak üzere 800 gıda kolisi dağıtımı yapıldı. 45 bin TL maliyeti olan proje Konya’daki hayırseverlerin katkılarıyla karşılandı. Derneğin yurt dışındaki çalışmalarını yerinde görmek ve bölgedeki eksiklikleri tamamlamak için derneğin gönüllüleri Irak, Pakistan ve Gürcistan’a Ramazan yardımlarını dağıtmak için gitti. Bangladeş’teki yetim giydirme projesi kapsamında 100 yetime bayramlık elbise dağıtımı gerçekleştirildi. 5000 TL değerindeki projeyi AYDER bayanlar birimi kendi çabalarıyla Konyalı hayırseverler tarafından karşıladı. Burkino Faso’da bulunan bin 250 yetime kırtasiye dağıtımı gerçekleştirildi. Sponsor aile sistemiyle dünyanın değişik ülkelerindeki bin 400 civarı yetimin bakımını üstlenen AYDER, yetimlik gerçeğini Konya, Türkiye ve dünya gündemine taşımak amacıyla uluslararası yetim buluşması düzenledi. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın düzenlemiş olduğu kurban organizesine Konya AYDER, 675 adet kurbanla destek verdi. İngiltere’den yola çıkan ve Avrupa’dan katılımların olduğu Filistin’e Özgürlük Konvoyuna AYDER, Konya halkının destekleriyle Gazze’ye ulaştırılmak üzere 6 araç ile katkıda bulundu. Ayrıca Gazze Beyt Hanun bölgesinde bulunan hastane projesini Konya AYDER üstlendi.
DOST ELİ DERNEĞİ 12 ÜLKEYE YARDIMDA BULUNDU
Konya merkezli olarak hizmet veren Dost Eli Derneği, Türkiye genelinde olduğu gibi yurt dışında da birçok ülkeye yardımda bulunuyor. Dernek, yurt dışında keçi dağıtımı, su kuyusu açılması ve göz ameliyatı gibi faaliyetlerde bulunuyor. Yurt dışı faaliyetlerinde Azerbaycan, Burkina Faso, Bangladeş, Gürcistan, Lübnan, Nijer, Moğolistan, Pakistan, Liberya, Yemen, Filistin ve Sudan olmak üzere 12 ülkede çeşitli yardım faaliyetleri gerçekleştirildi. Pakistan’da, 3 bin 500 adet gıda kolisi dağıtıldı. Lübnan’da bulunan Filistin mülteci kamplarında 400 aileye gıda yardımı yapıldı. Filistin’de gıda dağıtımı yapılarak, bir hafta boyunca yetimlere iftar verildi. Azerbaycan’da 287 adet kurban hissesi kesilip dağıtıldı. Bin 166 çocuk sünnet ettirildi. Ayrıca Azerbaycan çocuk yuvası (uşak evine) yardım ve destek sağlandı. Nijer’de 33 adet su kuyusu açtırıldı. 875 katarakt ameliyatı yapılarak, 650 çocuk sünnet ettirildi. 697 adet çok çeşitli acil ameliyatlar gerçekleştirilerek 7 bin 389 adet maltız keçisi dağıtıldı. Bugün itibarıyla keçilerin doğum yapmış hali hesap edildiğinde keçi sayısı 100 bini geçmiş durumdadır. Moğolistan’da 360 hisse kurban kesilip dağıtıldı. 250 çocuk sünnet ettirildi. Başkent Ulan Bator’un ilk ve tek camisi tamamlanarak bir İslam Kültür Merkezi olarak faaliyetine başladı. Burkina Faso’da 217 hisse kurban kesildi. 7 adet ihtiyaç bulunan yerlere su kuyusu açıldı. Bangladeş’te 511 hisse kurban kesildi. Gürcistan’da 355 hisse kurban kesilerek, dağıtıldı. Ayrıca yetim evlerine destek ve yardım sağlandı. Yemen’de sel felaketine uğrayan bölgelere yardım edilerek, 500 hisse kurban kesimi ve dağıtımı yapıldı. Liberya’da 141 hisse kurban kesimi yapılarak, yetim evlerine yardım sağlandı. Son olarak Sudan’da bir kardeşlik projesi kapsamında yetimlere gıda yardımı faaliyeti gerçekleştirildi.
SAĞLIK MENSUPLARI DERNEĞİ (SAMEDER)
Konya merkezli olarak faaliyet gösteren SAMEDER, yurtdışına daha çok tıbbi yardımda bulundu. Pakistan’da meydana gelen depremde 1 TIR ilaç ve 10 doktor SAMEDER tarafından bölgeye gönderildi. Tsunaminin vurduğu Açe’ye de 1 ton ilaç gönderildi.
SAMEDER geçen yıl Liberya’ya 1 buçuk ton ilaç ve 20 doktorla giderek yardım faaliyetlerini sürdürdü. Yine geçen yıl 20 doktor ve 1 ton ilaçla Nahçivan’a yardımda bulunuldu.
SAMEDER bu yıl ise tıbbi sağlık malzemesi ile 5 doktoru depremin vurduğu Haiti’ye gönderdi.
20 doktor ve 1 ton ilaçla 12 Nisan’da Uganda’ya, 17 Mayıs’ta ise Afganistan’a yardımda bulunulacak.
RİBAT EĞİTİM VAKFI
Ribat Eğitim Vakfı, yurt dışına yardım noktasında; Bosna savaşında başlamak üzere Pakistan depreminde, Lübnan hadiselerinde, Filistin’de, Gazze’de, Burkina Faso gibi ülkelere yardımlarda bulundu. Ribat Eğitim Vakfı özellikle Sudan’da önemli çalışmalar yürütüyor. Sudan’a bağlı Darfur ve Kamerun’da da çalışmalar başlatacak. Ribat Eğitim Vakfı ve Aziz Mahmud Hüdai Vakfı ortaklaşa yürüttükleri çalışma kapsamında Afrika’nın 23 ülkesinde hangi çalışmaların yapılabileceği yönünde altyapı çalışmaları yürütüyor.
CANSUYU DERNEĞİ KONYA ŞUBESİ
Cansuyu Derneği Konya Şubesi, İsrail'in zulmüne maruz kalan Filistinlilere nakdi, gıda ve eğitim yardımı, yetimlerin bakımı, kardeş aile gibi birçok alanda yardımlarını devam ettiriyor. Cansuyu Derneği, Endonezya’da vuku bulan deprem vesilesi ile bölgeye nakdi yardımların yanı sıra tıbbi yardım ve doktor gönderdi. İsrail saldırıları sonucu mağdur olan Lübnan halkının yardımına da koşan Cansuyu Derneği bölgeye 16 TIR gıda, ilaç, su, çocuk bezi, elektrik, jeneratörü gibi malzemeler götürüp dağıttı. Dernek ayrıca Azerbaycan’daki Çeçen mülteci kamplarında bulunan 700 çocuğu sünnet ettirdi. Cansuyu Derneği’nin Pakistan ve Filistin’e yönelik yardımları devam ediyor.
SOSYAL ARAŞTIRMALAR VE DAYANIŞMA VAKFI (SADAV)
Konya merkezli SADAV da 2005-2010 tarihleri arasında yurtdışında çeşitli yardım çalışmalarında bulundu. SADAV, Pakistan’da meydana gelen depremden sonra bölgeye ekip gönderdi. Muzafferabad şehrinde aşevi kurup, 1 buçuk yıl süre ile yemek dağıttı. Su depolama sistemi kuruldu, duş kabini tesisatı yapıldı, 1 buçuk yıl süre ile devam etti. 2008 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da Bilal-i Habeşi, Halid-i Bağdadi, Ömer Bin Abdulaziz’in türbelerinde restorasyon çalışması yaptı. 2009 yılında ise Filistin’in Gazze şehrine Kızılay aracılığı ile insani yardım amaçlı 22 TIR yardım malzemesi organizasyonunu düzenledi.
Konya’da ayrıca Kimse Yok Mu Derneği ve daha birçok dernek yurtdışında muhtaç kişilere hayırseverlerin yardımlarını ulaştırıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.