Köprü ve otoyol özelleştirmesine Özal modeli

Köprü ve otoyol özelleştirmesine Özal modeli

Özelleştirme Yüksek Kurulu, köprü ve otoyol özelleştirmesinde yöntem arayışını sürdürüyor. Turgut Özal döneminde gündeme gelen gelir ortaklığı senedi modeli de masada...

3'üncü havalimanı ihalesinin ardından gözler köprü ve otoyol özelleştirmelerine çevrildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Daha yüksek beklentilerimiz var" sözlerinden sonra 5.7 milyar dolar verilen köprü ve otoyol ihalesinin iptal edilmesinin ardından 6 seçenek masaya geldi. 7'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde de tartışılan gelir ortaklığı senedi modeli gündemde.

Koç-Ülker-UEM'in de aralarında bulunduğu konsorsiyumun 5.7 milyar dolara en yüksek teklifi verdiği köprü ve otoyol ihalesinde fiyat düşük bulunmuş, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) ihaleyi iptal etmişti. Başbakanlık, bu iptalin ardından özelleştirmeleri yakın takibe alırken, 49-50 yıllığına kiralanmasının rahatsızlık yarattığı belirtiliyor.

İKİ TARAF KAZANACAK

Bu nedenle de uzun vadeli devirler yerine, hisse satış yöntemi başta olmak üzere bütün alternatifler masaya yatırıldı. Yöntem belirleme çalışmaları sırasında hem vatandaş hem kamunun kazanacağı halka satış ön plana çıktı.

Kamu payı yüzde 49 olacak

Köprü ve otoyol gelirlerinin satışına dayalı senetlerin vadesinin 10 ya da 15 yıl olması seçenekleri değerlendiriliyor. Bölünmeden satış söz konusu olacak. Bu modelde köprü ve otoyolların yönetimi Karayolları Genel Müdürlüğü'nde kalacak. Şirkette kamunun payının yüzde 49 olarak korunması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.