Konya'ya sivil havaalanı vaadi lafta kaldı!

Konya'ya sivil havaalanı vaadi lafta kaldı!

Yaklaşık 18-19 yıldır gündemde olmasına rağmen Konya'ya bir türlü sivil havaalanı kazandırılamadı. Teknik aksaklıklarla karşılaştıklarını ifade eden iktidar yetkilileri, bu gerekçe ile projede somut bir adım atamadıklarını dile getirdi

AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana gerekliliğini konuştuğu, ancak yıllar içerisinde somut bir adımın dahi atılamadığı Konya sivil havaalanı projesinde bir türlü yol alınamıyor. Konya'da banliyö hattı ve metro projesine ek olarak hayata geçirilemeyen bir proje de Konya sivil havaalanı oldu. Yıllardır konuşulmasına rağmen ve 2004 yılında yeri noktasında tartışmaların dahi kamuoyuna yansıdığı Konya'ya sivil bir havaalanı yapılamadı.  Turizmciler, şehrin turizm potansiyelinin artması için şehre bir sivil havaalanı yapılmasının gerekliliğini her defasında ifade ediyor. 

2004 YILINDA GEREKLİLİĞİ KONUŞULMUŞTU

AK Parti'nin o dönemki milletvekili Mehmet Kılıç, 2004 yılında Konya'ya sivil havaalanı kazandırma konusunda çalışmaların başladığını ve en kısa sürede bu konunun meclis gündemine taşınacağını ifade etmişti. İç Anadolu milletvekilleri ile gerekli çalışmaları yaptıklarını o dönem söyleyen Kılıç, “Projelerimizin başında sivil havaalanı projesi yer alıyor.  Havaalanı olarak Karapınar yolu üzerindeki Merdivenli köyü mevkisi düşünülüyor” demişti. 

2010 YILINDA MHP SORU ÖNERGESİ DE VERMİŞTİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 2010 yılında konu ile ilgili bir soru önergesi vermişti. Mustafa Kalaycı, “Konya’ya yeni bir sivil uluslararası havalimanı yapılması ya da yeni bir askeri havaalanı yapılarak mevcut yerin sivil havalimanına dönüştürülmesi artık şart olmuştur” demişti. Kalaycı, ayrıca şu soruları sormuştu: “Yeni hava limanı yapılmasını planladığınız, hatta 2023 yılına kadar hedeflediğiniz iller arasında neden Konya bulunmamaktadır? Konya’nın eksiği nedir? Konya’ya yeni bir sivil uluslararası havalimanı yapılması ya da yeni bir askeri havaalanı yapılarak mevcut yerin sivil havalimanına dönüştürülmesi konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”

DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA DAHA ELZEM BİR HÂL ALDI

2016 yılında KONESOB Başkanlığı görevini yürüten Ali Osman Karamercan da şöyle konuşmuştu: “Özellikle iş dünyasının hem yurt içi hem de uluslararası alanda faaliyet gösterebilmesi için sivil havaalanı konusunun büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Karamercan, konuyu tekrar gündeme taşıdı. Başkan Karamercan yaptığı açıklamada, "Konya'mıza yeni bir sivil havaalanı yapılması, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da elzem bir hal aldı. Maalesef o tarihten beri Konya'mıza özellikle akşam saatlerinde sivil uçak inmiyor ve seferler yapılamıyor. Bu durum iş dünyasını ve biz esnafları olumsuz yönde etkiliyor. Böyle bir durumun tekrar cereyan etmemesi hepimizin gönülden temennisi ancak askeri bir bölgede olmayan tamamen sivil altyapıyla donatılmış bir havaalanı da şehrimiz için önem teşkil ediyor. Siyasilerimiz ve devlet büyüklerimiz Konya'mızın uygun bir yerine, Karaman, Aksaray, Niğde gibi illerimizi de kapsayacak mesela Aksaray yolu olabilir, sıfırdan bir bölgesel sivil havaalanının yapılmasına öncülük etmeli" diye konuştu.

2017 YILINDA “SOMUT BİR SONUÇ YOK” AÇIKLAMASI

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise 2017 yılında şunları kaydetmişti: “Konya’nın üretim gücünü ve rekabet gücünü artırmak için kargo taşımacılığı büyük önem arz ediyor. Kısa bir zaman sonra kargo taşımacılığını Konya’ya kazandıracağız. Sivil bir havalimanı oluşturulmasını Konyalı hemşeriler arzu ediyor. Havalimanı konusunda teknik çalışmalar yapıldı. Özellikle Konya hava sahasının savunma sahası ve hava kuvvetleri açısından tatbikat ve eğitim alanı olması nedeniyle teknik bir takım aksaklıklarla karşılaşılıyor. Bir fiziki havaalanı açılmış olsa da savaş uçaklarının Konya hava sahasını kullanması nedeniyle bunun kontrollü bir şekilde sağlanması hususunda çok önemli görüşmeler sürüyor. Özellikle sivil havalimanının etkin bir şekilde çalışmasına imkan veren bir boyut, bir çözüm bulunduğunda konunun üzerinde durmaya devam edeceğiz. Ama bu konuda somut bir sonuç yok. Ancak Konya’nın havalimanı olarak uçuş sayısı itibariyle bir sorun yaşamadığı bilgisine ulaştık.” 

KONYA'DAN AVRUPA'YA DİREKT UÇUŞLAR KAZANILACAK

TÜRSAB Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan, “Şehrin bir sivil havaalanı olmalı” dedi. Sivil havaalanı olursa, şehrin turizminin daha da gelişeceğini aktaran Karahan, “Aynı zamanda sivil havacılık da gelişir. Konya, Anadolunun merkezi haline gelir” şeklinde konuştu. Sivil havaalanı kazandırılması durumunda Konya'dan Avrupa'ya direkt uçuşların kazandırılmış olacağının da altını çizen Karahan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir sivil havaalanı şehre kazandırılamıyorsa, mevcut havaalanındaki basit adımlarla bir şeyler çözülebilir. Bilindiği üzere mevcut havaalanımıza büyük gövdeli uçaklarımız inemiyor. Mevlana törenleri haftasında İran'dan gelecek uçuşların büyük kısmı  iptal ediliyor. Hac ve umre döneminde uçakların kalkmasına müsaade edilmiyor. Sorunlar var. Özellikle kış döneminde sisten kaynaklı uçuş iptalleri var.  Mevcut havaalanında küçük dokunuşlarla sorunlar çözülebilir. Ekonomik kaybın önüne geçmek için çalışmalar yapılmalı, adımlar atılmalı.”

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum