Konyalı pideyi  zamsız yiyecek

Konyalı pideyi zamsız yiyecek

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, bu yıl Ramazan pidesi fiyatında bir artışa gitmeyeceklerini belirterek, “Geçen yıl da artış yapmamıştık. Amacımız, fırsatçılık değil” dedi

Mübarek Ramazan ayına 1 haftadan az bir zaman kaldı. Esnaflar, eksiklerini gidererek, Ramazan hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Ekonomik kriz sebebiyle 7'den 70'e bütün ürünlerin zamlandığı bugünlerde gözler Ramazan ayı ile özdeşleşmiş Ramazan pidesine çevrildi.

4-2-070.jpg

Konyalılar, pide fiyatında bu yıl bir artışın olup olmayacağını merak ederken, Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, yaptığı açıklama ile vatandaşı rahatlattı. Başkan Honça, çoğu ilde yüzde 10'dan fazla zam yapılan pidede Konya için bu yıl herhangi bir fiyat artışının olmadığını açıkladı. Honça, “Fırınlarda 250 gram Ramazan pidesi 1 lira 10 kuruş, 500 gram ramazan pidesi de 2 lira 20 kuruştan satılacak. Etliekmek fırınlarında ise 180 gramlık Ramazan pidesi yine 1 lira 60 kuruş olacak. Biz, 2018 yılında da bir artış yapmamış, 2017 yılı fiyatlarını Ramazanda uygulamıştık ve pideyi 1 liraya satmıştık” dedi. Yumurtalı ve susamlı pidenin fiyatı ise bu tarifenin dışında tutuldu.

KONYA FIRINCILARI FEDAKÂRLIK YAPTI

Ekmeğin Türk toplumunun temel tüketim ürünleri başında geldiğini söyleyen Başkan Honça, “Ramazan ayı mübarek bir aydır. Amacımız, fiyat yükselterek fırsatçılık yapmak değildir” dedi.

Konyalı'nın 500 gramlık pide fiyatı ile Türkiye genelinde 270 gram pide fiyatının aynı olduğunu söyleyen Honça, Konyalı'nın aynı paraya daha fazla gramlık ekmeği daha ucuza tüketebileceğini belirtti. Fiyattaki inisiyatifi fırıncıların aldığını ve Konyalı fırıncı esnafın tebriği hak ettiğini dile getiren Honça, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çoğu yerde ekmek fiyatları ciddi oranda yükselirken, Konya'da fiyatlar sabit kaldı. Fırıncıların ciddi manada girdi maliyetleri çok yükseldi. Unun çuval fiyatı arttı, mayaya, susama zam geldi. Dükkân giderleri arttı. Çalıştırılan elemanların maliyetleri yükseldi. Elektriğe yüksek oranda zam geldi. Bu şartlarda bile Konya fırıncıları, vatandaşın ucuza ekmek tüketebilmesi için çok fedakârlık etti. Hatta fırıncıların yeri geldi kaybı oldu ama yine de vatandaşa ucuz ve kaliteli ekmek yedirtebilmenin derdinde oldu. Bu sebeple biz, Ramazan ayında da artışa gitmeyeceğiz. Bunu herkes bilsin.”

PİDE MALZEMELERİNİN HEPSİ ZAMLANDI

Ramazan pidesi için kullanılacak olan mayaya, sıvı yağa, susama, yumurtaya ve daha birçok ürüne zam geldi. Susam fiyatında 1 yıl içinde yüzde 70'ten fazla artış olurken, unun çuval fiyatında da kısa süre içinde yüzde 50'den fazla bir artış yaşandı. Bunların yanı sıra maya ve sıvı yağ fiyatları da döviz kurundaki dalgalanma ile birlikte tırmanışa geçmişti. 5 litrelik sıvı yağ fiyatı 26-27 liralardan, 40 TL'ye kadar çıkmıştı. Çoğu ürün yine pahalılığını koruyor. Fırıncının tüm girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen Ramazan pidesi fiyatında artış yapmama kararı, Konyalı vatandaşlar tarafından da takdir görüyor.

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Vedat Honça

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.