Konyalı ilahiyatçı  Küçükaşcı vefat etti

Konyalı ilahiyatçı Küçükaşcı vefat etti

İslam tarihine dair önemli çalışmalar kaleme alan ve 2015'ten 2019'a kadar Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı yapan Konyalı ilahiyatçılardan Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, hayatını kaybetti

İslam tarihine dair önemli çalışmalar kaleme alan ve 2015'ten 2019'a kadar Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı yapan Konyalı ilahiyatçılardan Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, hayatını kaybetti

Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin torunlarından olan olan Konyalı İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, 59 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı'nın vefatını, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Mustafa'mız da göçtü bu dünyadan. Varis-i Veyiszade, Aşık-ı Resulullah ve ehlibeyt, İslam tarihiyle çalışmaları, güzel ahlakı, dostlarına vefası, mücamelesi, sehaveti, mütebessim çehresi, her derde deva gayreti ile temeyyüz eden Hafız Mustafa Küçükaşçı'sız bu dünya biraz daha fakir şimdi. Allah menzilini mübarek, makamını ali etsin" ifadeleriyle duyurdu.

PROF. DR. MUSTAFA KÜÇÜKAŞÇI KİMDİR?

“Merhum 1964 yılında Konya'da doğdu. Babası Hacıveyiszade Mustafa Efendi'nin torunu Ahmet Ziya Bey, annesi Konya'nın ilk sakinlerinden Atçekenlerden Sevim Hanım’dır.

İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. 1991 Haziran’ında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne araştırma görevlisi oldu. 1 Kasım 1996'da da MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümünde İslam Tarihi ve Medeniyeti dersleri okutmak için öğretim görevlisi olarak tayin edildi. 1990’da Doktor oldu ve 2002’de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent olarak atandı.

10. 12. 2007’de Orta Çağ Doçenti unvanını aldı; 2010-2013 yıllarında MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 2013’te profesör oldu.

Eylül 1993'te Prof. Dr. Mustafa Fayda yönetiminde “Emevîler Döneminde Medine” adlı tezle yüksek lisansını bitirdi. 1 Kasım 1996'da Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi bölümüne İslam Tarihi ve Medeniyeti derslerini yürütmek üzere öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 28 Temmuz 1999'da Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Prof. Dr. Mustafa Fayda danışmanlığında “Cahiliye'den Emevîler'in Sonuna Kadar Haremeyn” adlı tezle doktor oldu. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Fen‐Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atandı.

2013-2015 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü görevini üstlendi.

2015-2019 yılları arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Merhum Prof. Dr. Halûk Dursun’dan sonra Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüttü. Başkanlığı süresince birçok müzecilik faaliyetlerinin yanında uluslararası ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği’başlıklı Japonya’da düzenlenen sergiye başkanlık etti.

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı danışma kurulu ve Türk Tarih Kurumu asil üyesidir. TUBA-MAARİF Vakfı ortaklığında hazırlanan Türk Eğitim Tarihi ansiklopedisinin ilim heyeti üyesidir. Milli Saraylara bağlı olarak kurulan Çamlıca Camii Çamlıca İslam Eserleri Müzesi’nin kuruluşunda Bilim Kurulu başkanlığı yapmıştır.

2015’den beri 27 Temmuz 1966’da kurulan İstanbul Topkapı Sarayı Müzesini Sevenler Derneği yönetim kurulu başkanıdır. Halen FSMVÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü öğretim üyesi olup İngilizce ve Arapça bilen Mustafa S. Küçükaşcı, İslâm tarihi ve kültürü, İslam düşüncesi ve tarih yazımı, Orta Çağda şehir özellikle de Haremeyn şehirleriyle İstanbul’un tarihi ve kültürü alanında ve son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yapmış kitap ve makaleler yayımlamıştır. Yirmisi uluslararası olmak üzere 30 adet sempozyuma tebliğ sunarak katılmış, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde yedisi ortak olmak üzere seksen beş madde hazırlamıştır. “

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum