Konya'dan Tarım bakanlığına sert tepki

Konya'dan Tarım bakanlığına sert tepki

Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, henüz levhası bile değiştirilmeyen Uluslararası Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü'nün konumunun yeniden gözden geçilerek

Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, henüz levhası bile değiştirilmeyen Uluslararası Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü'nün konumunun yeniden gözden geçilerek, kazanılmış olan uluslararası unvanının iade edilmesini acilen beklediklerini bildirdi.
Taşpınar yaptığı yazılı açıklamada, Konya'nın 2.2 milyon hektar işlenebilen tarım arazisi varlığı ile Türkiye'nin işlenebilen arazi varlığının yüzde 18'ini kapsadığını belirtti.
Konya'nın, Türkiye'de kullanılan hububat tohumluğunun yüzde 50'sini ürettiğini vurgulayarak, buğday üretiminin yüzde 12'sini, arpa üretiminin yüzde 15'ini, şeker pancarı üretiminin 25'ini gerçekleştiren, geniş sanayi yapısının yüzde 70'i tarımsal sanayiye bağlı olan Konya'nın tarımın merkezi özelliğini taşıdığına dikkati çekti.
Taşpınar şunları kaydetti:
''1914 yılında kurulmuş, Bahri Dağdaş UluslarArası Araştırma Enstitüsü'nün ismi, 1984 yılında milletlerarası, 2002 yılından bu yana da uluslararası olarak bugüne kadar gelmiştir. Dünyada hatırı sayılır bir araştırma enstitüsü iken isminin bölgesel olarak değiştirilip, dünyaya unutturulması ve başka bir bölgedeki araştırma enstitüsünün uluslararası statüye kavuşturulmasının amacı ve mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Yapılan bu uygulamayı, İç Anadolu ve Konya bölgesine büyük bir zulüm olarak değerlendirmekteyiz. Biz ürün patentine göre her bölgemizde uluslararası araştırma enstitülerinin kurulmasından yanayız. Ancak hiçbir zaman kendisini kanıtlamış Uluslararası Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü'nün isminin ''Orta Anadolu'' olarak değiştirilmesini kabul etmiyoruz. Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü'nün uluslararası statüden çıkarılarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir araştırma enstitüsünün, uluslararası statüye kavuşturulmasının haklı gerekçesi varsa kamuoyunun acilen aydınlatılmasını beklemekteyiz. Hali hazırda levhası dahi değiştirilmeyen Uluslararası Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü'nün konumunun yeniden gözden geçilerek, kazanılmış olan uluslararası unvanının iade edilmesini acilen beklemekteyiz. Konya tarımı için hayati önem taşıyan bu konuyu kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.