Konya’da temeli atılan bu bina Türkiye’de ilk olacak

Konya’da temeli atılan bu bina Türkiye’de ilk olacak

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine yapılacak Şehir Kütüphanesi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine yapılacak Şehir Kütüphanesi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Başkan Altay, "Şehre kazandırılacak olan yapı Türkiye’nin ilk sıfır karbon binası olma özelliğini taşıyacak” dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine yapılacak olan Şehir Kütüphanesi’nin temeli atıldı. İçerisinde kitaplık, oturma salonları, etüt salonları, okuma odaları ve sosyal yapıların bulunacağı Konya Şehir Şehir Kütüphanesi’nin mimari yapısı Eşrefoğlu caminde esinlenildi. Kütüphanenin maliyeti 800 milyon lirayı bulacak.

whatsapp-image-2024-02-05-at-14-27-03-5.jpeg

Temel atma Törenine Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekilleri Mehmet Baykan, Latif Selvi, Mustafa Hakan Özer ve Latif Selvi, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, Konya İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Konya İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

whatsapp-image-2024-02-05-at-14-27-03-1.jpeg

GENÇLER İÇİN ÇOK KIYMETLİ BİR YATIRIM

Kütüphane yatırımının gençler için çok önemli olduğunu vurgulayan Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Günümüzün anlamına önemine yeni nesle hitap edecek fiziki bir alt yapı, teknolojik alt yapı, dijital dönüşümü içeren kütüphaneler çok daha önemli. Kütüphane tarihimizin değerlerini, mirasını taşıyabilecek bir mahiyette düşünülmüş, dizayn edilmiş, inşa edilmiş ve önemli bir misyonu ifade edecektir. Konyalı olan hemşerilerimizle buluşacak bu merkezler sadece buraya gelenlerle değil, burayı merkez edinerek burada tefekkür ederek kitapla buluşarak aynı zamanda kitap ve kitabi olan her değeri her oturan her ferde götürecek bir alan hükmünde hürriyetindedir. Bu kültürel mirasınız bu değerlerinizi muhafaza edilmesi, gençlerle konuşulması en büyük zenginlik kaynağıdır. En kıymetli bir şey ve en karlı bir yatırımdır diye ifade etmek istiyorum. Şu an kütüphanelerin bu misyonunu hep beraber muhafaza ederken, Konyalı insanlarımızı istedi. Bu Konyalı insanlarımızın bu isteğine bu duygularına tercüman olan belediyelerin olması önemli. İnşallah Bu hizmetler artarak devam eder” şeklinde konuştu

whatsapp-image-2024-02-05-at-14-27-03-2.jpeg

TÜRKİYE’NİN İLK KARBON BİNASI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise şehre kazandırılacak olan yapının Türkiye'nin en ikonik yapılarından birisi olacağını kaydetti. Altay, “Bildiğiniz gibi Konya, Selçuklunun Dar-ül Mülkü başkenti. Dar-ül Mülk adı altında 20 farklı noktada Konya'nın kültürünü ortaya çıkarmak için ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Konya, Selçuklu'nun Dar-ül Mülkü ve o dönemde kültürün ve medeniyetinde baş şehri. 500 bine yakın ortaöğretim ve ilköğretim öğrencisiyle tam bir öğrenci şehri ve bu şehrin geleceğine önemli bir binanın bugün temeline atıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz yer uzun süre Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize hizmet etmiş bir alan. Burada karar kılmamızın nedeni çevreci bir yapı olması çünkü buradaki ağaçların hiçbirisine dokunmadan adeta ağaçların içinde o forma göre dizayn edilmiş bir mimari yapı ortaya çıktı. Tamamlandığında eksik olan kısımları da ağaçlandırılarak aslında burası 30 bin metrekare alan içerisinde 13 bin 555 metrekare kapalı alana sahip Türkiye'nin en ikonik yapılarından birisi olacak. Ana yapısı Eşrefoğlu camisinden esinlendi. İlk sıfır karbon binalarından biri olacak. Bu binaya yaklaşık 800 milyon lira maliyetle 13 bin 555 metrekare kapalı alanıyla ana bir kütüphaneden okuma salonlarından restoranlardan ve kafeteryalardan oluşan adeta gençlerin buluşma merkezi olacak Şehrin en önemli Cazibe merkezlerinden birisi olacak. Ben şehir kütüphanemizin Konya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum. İnşallah 2025 yılı ortalarında bu binayı tamamlanarak Şehrimize kazandırmış olacağız. Böylece Dar-ül Mülk projesi kapsamında fazladan bir parçasını daha o büyük resme yetiştirerek İnşallah 2028 yılı sonunda bu 20 projeyi tamamlayarak Konya'ya gelen insanların güzel vakit geçirebilecekleri kültürel mirasının ortaya çıktığı yapıları hayata geçirmiş olacağız ”diye konuştu.

whatsapp-image-2024-02-05-at-14-27-03.jpeg

GELECEK NESİLLERİN İNŞASI İÇİN KÜTÜPHANE KÜLTÜRÜ ÖNEMLİ

Bilginin gelecek nesillere aktarılması için kütüphanenin önemine değinen AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, “Bilgi her nesil yeniden ürettiği bir şey değildir. Geçmişten günümüze üretilmiş olan bilgi incelenir tecrübeler birikimler değerlendirilir yenisi onun üzerine inşa edilir. Onun için de kütüphaneler ve kütüphanecilik son derece önemlidir. Çevirilerle veya doğrudan eserlerin aslını kütüphanelerinde tercih etmek suretiyle yeni nesillere veya o bilgiden yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunar. Böylece büyük bir gelişmeye ihtişamlar öncülük ederler. Onun için ne zaman büyük bir medeniyet inşasından bahsedersek ister doğudan ister batıdan ister İslam dünyasından fark etmez atalarımızdan bugüne bilginin bir araya getirildiği kütüphane hareketleri son derece önemli ve bunu yorumlanıp değerlendirilip ve bunun üzerine de yeni bir medeniyet inşasını sağlayacak olan çalışmaları meydana getirmiş oldular. Onun içinde hiçbir büyüklük gelişme rastgele Bilgiden yalatılmış olarak gerçekleşmesi hiç mümkün değildir. Tarih savaşlar tarihinden ibaret değil bilginin dönüştürülmesi geliştirilmesi ve insanların önüne farkı ortaya koyabilmek de mümkün olmuştur. İnşallah da bu hizmetler başarıyla Yeni dönemde de daha büyük başarılara katkı verecek” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge’nin ettiği duayla birlikte temel atma töreni gerçekleştirildi.

SAİT ÇELİK

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum