Konya'da tek tip yapılaşma var

Konya'da tek tip yapılaşma var

Mimarlar Odası Konya Şubesi ve Kalebodur tarafından, 'Konutun Geleceği' konulu panel düzenlendi.

Uluslararası düzenlenen ve 'Mimarlığın ve Kentlerin Geleceğini Tartışıyoruz' hazırlık toplantılarının 5. olan program Konya Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleşti. Panele, Bienal Başkanı Prof. Dr. Abdi Güzer, Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Kaş ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kaş, "5-20 Eylül tarihleri arasında Antalya'da yapılacak olan Bienal için hazırlık toplantılarının 5.'si olan 'Konutun Geleceği' konulu etkinliğe ev sahipliği yapmaktayız. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, 2050'ye kadar 500 milyon konutun yapımı öngörülmektedir. Bu yapımın sadece Çin içindeki rakamı ise 200 milyondur. Yapı stoku içerisinde enerji tüketimi ve çevre kirliliğine olan etkisi de düşünüldüğünde konut mertebesinde farklı perspektiflerden bakma zorunluluğunu doğurmaktadır. Bugün elimizde bulundurduğumuz stok bir yandan konut sorununun çözümü gibi sunulurken, öte yandan geleceğe yönelik pek çok sorunun da kaynağını oluşturmaktadır. Konutun geleceği kavramı hiç şüphesiz, kentlerin geleceği ile de içiçedir" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Fazlı Akgün ise, mimari yapının şehrin kimliğini yansıttığını belirterek, "İnşaat sektörü bir çok alanı kapsıyor. 1999'da Marmara Depremi'nde sağlamlık ve güvenirliğin ne demek olduğunu çok acı bir biçimde gördük. O zamandan bu zamana kadar, mutlaka olumlu adımlar atıldı. Ancak çok fazla bir ilerleme kaydettiğimizi açıkçası söylemek maalesef mümkün değil. Hala güvenilir olmayan yapılar yapılmaya devam ediliyor. Kaçak yapılar yapılmaya devam ediyor. Estetik anlamda da yaşanabilir konutlar yerine, tek tip projelere dayalı konutlar yapıldığını hepimiz biliyoruz. Kontrolsüz yapılaşma hakikaten kentlerimizi çok çirkin hale getiriyor. Umarım panel bu tür sıkıntıların çözümü noktasında katkı sağlar ve şehirlerimiz hak ettikleri estetik görüntülere sahip olur" ifadelerini kullandı.

Program Prof. Dr. Abdi Güzer'in moderatörlüğünü yaptığı, konuşmacı olarak da Mimar Ömer Yılmaz, Aydan Volkan ve Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Kaş'ın katıldığı panel ile devam etti.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.