Konya'da patlayıcı maddeler bayramı zehir etmesin

Konya'da patlayıcı maddeler bayramı zehir etmesin

Bayramlarda çocukların oyun ve eğlence aracı olarak kullandığı patlayıcı maddeler tehlike saçıyor. Yasak olmasına hala merdiven altı patlayıcıların satışının önüne geçilemiyor

Bayramlarda çocukların oyun ve eğlence aracı olarak kullandığı patlayıcı maddeler tehlike saçıyor. Yasak olmasına hala merdiven altı patlayıcıların satışının önüne geçilemiyor

Yıllardır yasak olmasına rağmen önüne her bayram arifesinde satılan merdiven altı patlayıcıların önüne bir türlü geçilemiyor. Her yıl bayramlarda çocuklarda yaralanmalara neden olan patlayıcıların satışının yasak olmasına rağmen hala satılmaya devam ediyor. Halk arasında “torpil, çatapat, kız kaçıran, maytap” olarak bilinen proteknik patlayıcılara veren çocuklar, tehlikeli oyunun farkında olmuyor. Yine bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanılması halkımıza korku, heyecan ve panik yaşatıyor. Halkın can ve mal güvenliği tehlikeye giriyor.

ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Konya'nın kontrol edilmeyen kenar mahallelerinde, köylerinde patlayıcı maddelerin satışı yapılıyor. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bu tür satıcıların üç kuruş kazanmak için çocukların canını tehlikeye attığını söyledi. Dinç, “Bazı yerlerde özellikle bayramlarda çocuklara patlayıcı madde satışına izin veriliyor. Satışlar, çocukların hoşuna gidiyor ama bu tehlikeli oyuncakların zararlı etkisinden kimse haberdar değil. Satış yapanlara da alanlara da caydırıcı cezalar var. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalanlar derhal satıcıları ve alıcıları belediyelere şikayet etmeli. Üç beş kuruş kazanacağım diye hiçbir çocuğumuzun canını tehlikeye atmayın” dedi.

DENETİMLER ARTIRILAMLI

Patlayıcı maddelerin gittiği yönün bilinmediğini bu durumun tehlikenin boyutunu artırdığını söyleyen Dinç, şunları söyledi: “Bayramda denetimler artırılmalı. Denetimden uzak ücra mahallelere önem gösterilmeli. Çocuklar, bu patlayıcı maddeleri televizyonlardan gördükleri gibi kullanıyorlar. Bir araya gelip eğlenmek isteyen çocuklar patlayıcı maddeleri, birbirlerinin yüzüne doğru patlatıyorlar. Çocuklarda ciddi el ve yüz yanmaları oluyor. Köylerde eğlenen çocuklar, yönünü bilmediği için bu maddeleri rastgele patlatıyor. Şehirlerde de büyük tehlike oluşturuyor. Ailelerin, çocuklarını sürekli takip altında tutması gerekiyor.”

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.