Dijital bağımlılık tehdidi büyüyor!

Dijital bağımlılık tehdidi büyüyor!

Okulların açılmasıyla birlikte velilerin dijital bağımlılık konusunda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Salih Tiryaki, “Dijital platformlar bağımlılığı tetikliyor. Çocuklarımıza sınır koymamız gerekiyor” dedi

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Tiryaki, okulların açılmasına kısa bir süre kala ‘Dijital Bağımlılık’ hakkında velileri uyardı. Dijital bağımlılığın çağımızın en yaygın sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Salih Tiryaki yeni eğitim- öğretim yılının başlamasına az bir süre kala ‘Dijital- Bağımlık’ hakkında velilere önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Tiryaki, dijital bağımlılığın özelikle çocuk ve gençler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini altını çizerek, ailelerin ve eğitimcilerin bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini söyledi.

4-2.jpg

SOSYAL MEDYA İLE YAYGINLIK KAZANDI

Çocukları ve gençleri tehdit eden dijital bağımlılığın yeni medya araçlarıyla birlikte yaygınlık kazandığını aktaran Doç. Dr. Tiryaki, “Yeni medya, hemen hemen herkes tarafından kullanılması dijital bağımlılığın artmasına neden olurken, veliler ise çocuklarını bağımlılığa karşı korumanın yollarını arıyor. Dijital bağımlılık konusunda profesyonel destek alınmasında fayda var” dedi. Okulların açılmasına kısa bir süre kala ‘dijital bağımlık’ hakkında ebeveynlere uyarıda bulunan Doç. Dr. Salih Tiryaki, “Dijital bağımlılık maalesef çağımızın yaygınlık kazanan hastalıklarından biri haline gelmiş durumda. Özellikle sosyal medya platformları ve bazı oyunlar bağımlılığı daha da tetikliyor. Her bağımlılıkta olduğu gibi dijital bağımlılıkta da velilere büyük iş düşüyor. Veliler, çocukların telefon kullanım süresine ve kullanım amacına dikkat etmelidir” diye konuştu.

TEKNOLOJİ ALETLERİNE SINIR KOYULMALI

Dijital bağımlılıkta, teknolojik aletin kullanım süresinin önemli bir etken olduğunun altını çizen Doç. Dr. Tiryaki, “Dijital Bağımlılığın önüne geçmek için bir cihazda geçirilen süreyi sınırlandırmak son derece önemli. Çocuklar bu duruma çocuklar özelinde dikkat etmek gerekiyor. Çocuğun telefon veya bilgisayar başında günlük geçirdiği süre belli bir vakti aşarsa bu ilerleyen süreçlerde çocuğun geleceğini etkileyebilir. Özellikle çocuğun okul veya kişisel gelişim süreciyle ilgili bir hedefi varsa bu durum çocuğu tamamen etkileyebilir. Ayrıca sadece çocuklar değil, velilerin de dijital alanları kullanırken dikkatli olmasında yarar var. Sosyal medya, oyunlar ve diğer dijital platformlar ne kadar zamanınızı alıyor? Bu kullanımın günlük yaşamınıza ve üretkenliğinize etkilerini göz önünde bulundurarak kullanımı dengelemek gereklidir” ifadelerini kullandı.

DİJİTAL PLATFORMLAR SAĞLIĞA ZARARLI

Dijital bağımlılığın çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceğini hatırlatan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Tiryaki, şunları kaydetti: “Cihazlarla uzun süre vakit geçirmek, göz sağlığını, postürü ve genel fiziksel sağlığı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca depresyon ve stres gibi sorunlara da neden olabilir. Dijital platformlar da sosyal ilişkilerin zayıflamasına yol açıyor. Bu nedenle dijital ürünler, yüz yüze sosyal etkileşimlerin yerini tutmamalıdır.”

Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.