Konya'da etliekmek odun ateşinde değil doğalgazda pişecek!

Konya'da etliekmek odun ateşinde değil doğalgazda pişecek!

Konya’nın meşhur etliekmeğinin yapımında kullanılan odun ateşinin yerine doğalgaz kullanılması gündemde. Bazı ustalar doğalgaz ateşiyle pişen etliekmeğin lezzetinin azalacağını savunuyor. 

Odun fiyatlarındaki artış meşhur etliekmeği de etkiledi. Etliekmeğin odun yerine doğalgaz ateşiyle pişirilmesi gündeme geldi. 

Ata Kebap Salonu sahibi Hulusi Akın, odun ateşinden vazgeçmenin etliekmeğin tadını bozacağını belirtti. Akın, “Odun ile uğraşmak istemeyenler doğalgaza geçiyor. İşletmeye odun geldiğinde 5 tane personelin odunu taşımak zorunda kalıyor.  Odunu insan sevmez, uğraşmak istemez. Daha öncesinde şöyle bir şey gördüm, bazı firmaların etli ekmeğini tadımlık aldım. Gerçekten çok kötü olduğunu gördüm. Odun ateşinin verdiği tadı, hiçbir yemekte bulamazsınız. Bu konu sadece etli ekmek için geçerli değil, ben yemek yapmasını çok severim ve sürekli odun ateşinin közünde yaparım” dedi. 

3-5-hulusi-akin.jpg

DOĞALGAZ DA UCUZ DEĞİL

Akın, doğalgazın da çok maliyetli olduğunu ifade ederek, “1 ton odun yaktığımızda bize doğalgaza göre daha az maliyeti olur. Doğal gazın maliyetini, firmamızın karşılaması imkânsız, ama ufak firmalar için doğalgazın kullanımı gayet kullanışlı. Bazı işletmeler günde 50 etli ekmek yapıyordur, odun ateşine gerek duymaz ama bizim gibi fırını durmayan, sürekli müşterisi olan işletmeler için odun ateşi daha güzel ve kullanışlı” ifadelerini kullandı. 

ASIRLARDIR GELEN GELENEK BOZULAMAZ

Odun ateşinin doğalgaza göre daha az maliyeti olduğunu belirten, Keyifzade Etli ekmek Lokantası ustası Ramazan Kocamaz, “Etli ekmeğin tadını odun ateşiyle alabiliriz. Doğalgaz etli ekmeğin tadını bozar. Müşteri kaybederiz. Doğalgaz daha temiz ve uğraştırmıyor ama bizim için etli ekmeğin tadı daha önemli. Müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli olduğu için bu yüzden odun ateşiyle devam edeceğiz. Asırlardır gelen geleneğimizi bozamayız. Odun ateşi yavaş bir şekilde yandığı için bu sayede etli ekmeğin daha iyi pişmesini sağlıyor. Bu sayede odun ateşinden vazgeçmek doğru olacağını sanmıyorum” diye konuştu. 

3-3-ramazan-kocamaz.jpg

ODUN ATEŞİNİN TADINI BULAMAYIZ

Hüner Etli Ekmek Salonu sahibi Mehmet Sırakaya ise, odun ateşinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, doğalgazın etliekmeği iyi pişiremediğini kaydetti. Sırakaya, “Lezzet olarak bakıldığında en iyisi odun diyebiliriz. Doğalgaz, temizlik bakımından en iyisi diyebiliriz. Ama bizim için en önemlisi müşterimizin damak tadı. Her zaman müşterilerimiz geldiğinde ilk olarak sorduğu ‘Odun ateşinde mi pişiyor?’ gerçekten odun ateşinin verdiği tadı hiçbir yerde bulamayız” diye konuştu. 

adsiz-001.jpg

SİLLE TAŞI YÜKSEK ISIYA DAYANIKLI

Maliyetlerin artmasından yakınan Sırakaya, şunları söyledi: “Ama maliyetlerin fazla olması maalesef bizleri kötü duruma sokuyor. Odun almak istediğimizde 3 bin lira vermek zorunda kalıyoruz. Maliyetler biraz fazla olunca bizim için sorun oluyor. Mazot fiyatlarının yükselmesi her alanı etkilediği gibi bizleri de çok etkiledi.

3-2.jpg

Odun fiyatları daha uygun olabilirse, odun ateşinden asla vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Biraz düşüş yaşarsa odunda etliekmeğin fiyatı düşer hem odun ateşi ile devam edebiliriz. Sille taşının özelliği yüksek ateşe dayanabilen bir taş ve sıcaklığı uzun süre koruyabilen yapıdan oluşuyor. Odun ateşine dayanıklı ve bu sayede fırının içi sürekli sıcak kalabiliyor. Biraz olsa maliyetlerden kısabiliyoruz. Bu sebepten ötürü bile odundan vazgeçmeyiz.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum