Konya'da bir tramvay durağında 946 yıllık su kuyusu bulundu

Konya'da bir tramvay durağında 946 yıllık su kuyusu bulundu

Her gün binlerce insanın kullandığı Alaaddin Tramvay durağı içinde su kuyusu bulunuyor.

Konya'da vatandaşın en fazla kullandığı duraklardan biri olan Alaaddin Tramvay durağı, çok farklı bir özelliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Şehirdeki bu durakta tarihi çok eski olan bir su kuyusu bulunuyor. Ancak birçok Konyalı, bu su kuyusunun varlığından habersiz. Durak içinde etrafı çevrilen su kuyusunun yanından günde binlerce insan geçerken, kuyunun üzerinde yazan bilgilendirici metni kimsenin okumaması da dikkatlerden kaçmıyor. Kuyunun 1077 yılında kurulan Anadolu Selçuklu erken dönemi eseri olarak biliniyor. Kuyunun 946 yıllık olduğu öğrenildi.

thumbnail-img-5452.jpg

8 YIL ÖNCE TESPİT EDİLDİ ANADOLU SELÇUKLU'NUN ERKEN DÖNEM ESERİ

Bu kuyu, 2015 sezonunda Konya Müzesi Arkeolojik ve Kazı ekibince Konya Büyükşehir Belediyesi'nin “Alaadin Tepesi Tramvay Hattı Yenileme Çalışması” esnasında durak zeminine açılan direk çukuru yerinde ortaya çıktı. Kuyunun kare planlı olduğu görüldü. Roma devşirme mimari elemanlarıyla düzgün kesme taşların harçsız, şaşırtma ve bindirme tekniğiyle inşa edildiği ve Anadolu Selçuklu erken dönem eseri olduğu öğrenildi ve bu bilgi doğrulandı.

thumbnail-img-5450.jpg

TESİS KUYUSU DEĞİL, ÖZEL MALİKANE MÜŞTEMİLATINA AİT

Kuyunun bileziğinin kuzey kenarında açılan gediğe monte edilen kare formlu dikmenin üst kısmındaki 90 dereceli uzantıya bağlanan zincirli kovanın oluşturduğu izlerin ise sonraki dönemlerde de bu kuyunun kullanıldığını kanıtladı. Kuyunun derinliğinin de 2,5 metreyi aştığı tespit edildi. Kuyunun bilgilendirici metninde kuyu ile ilgili ayrıca şunlar belirtildi: “Kuyunun doğu yönünde menteşe ve kapak yatağı ile güney batı yüzündeki kilit sistemi, günlük kullanım dışında kapatılıp kilitlendiği, detay özelliklerine bakıldığında ise umumi amaçlı bir tesis olmayıp özel malikane müştemilatına ait olabileceği fikrini ön plana çıkardı.”

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHE SAHİP ÇIKTI

Su kuyusu ile ilgili Konya Koruma Kurulunun 24.04.2015 tarihli ve 2758 sayılı kararı gereğince hazırlanan proje kapsamında kuyunun çevresinin duvarla çevrilmesi ve ray zeminine kadar yükseltilip ışıklandırma ve iklimlendirmenin yapılması, yüzeyinin cam kaplama yapılarak cam altı sergilemenin sağlanması Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum