Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Konya'da Belediye Hizmetleri

Konya'da Belediye Hizmetleri

Konya, tarımda, ticarette, sanayide ve belediyecilikte gelişmiş bir şehirdir. Bugün Konya’da seferberlik gibi bir çalışma var. Organize Sanayi Bölgeleri’nde kurulan fabrikalar ve şehrin muhtelif yerlerinde açılan alış-veriş merkezleri ile Konya gücünü ortaya koymuştur. Şehir bir baştan bir başa elden geçirilmiştir. Yeni açılan yerleşim alanları ile şehir devasa bir boyut kazanmıştır. Konya, yeni projelerle ve yapılan yeni yatırımlarla her yönden örnek alınacak bir şehirdir. Konya devamlı gelişen ve kalkınan bir şehirdir. Konya bir marka şehirdir.
Konya’da yapılan belediyecilik hizmetleri örnek teşkil etmektedir. 1980 öncesinde Ahmet Hilmi Nalçacı ve Mehmet Keçeciler dönemlerinde yapılan plânlamalarla ve çalışmalarla geleceğe yönelik olarak çok güzel hedefler ortaya konmuştur. Konya, 1989 yılında Büyükşehir olmuştur. Büyükşehir olması ile Karatay, Selçuklu ve Meram olmak üzere üç Metropol ilçeye ayrılmıştır.
1989 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün ile başlayan halkla bütünleşmiş ve adil bir belediyecilik anlayışı hâkim kılınmıştır. Halil Ürün, Mustafa Özkafa ve Tahir Akyürek dönemlerinde yapılan güzel çalışmalarla Konya belediyecilik hizmetlerinde kendisini dünya çapında duyurmuştur.
Konya; belediyecilik hizmetleri bakımından Türkiye’de örnek alınacak illerimizden biridir. Konya’daki imar faaliyetleri hızlı bir biçimde yürütülmektedir. Bu çalışma ve çabalar Konya’nın düzenli ve istikrarlı gelişmesini sağlamıştır. Bir marka şehir olan Konya, gittikçe daha çok bir dünya şehri olmaktadır.
Konya’da; imar, binalar, yollar, bulvarlar, cadde ve sokaklar, kaldırımlar, dinlenme ve oturma parkları, yeşil alanlar, orta refüjler, köprüler, alt geçitler, üst geçitler, su ve kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları bir düzen içinde yapılmaktadır.
Büyükşehir Belediyesi kendi hizmet binasında hizmet vermektedir. Konya’da yapılan binalar, bulvarlar, caddeler, köprülü kavşaklar, alt geçitler, modern yaya üst geçitleri ile şehir çok güzel bir görünüm kazanmıştır.
Büyükşehir Belediyesi tarafından 774 adet tatlı su çeşmesi yapılmıştır. Bu çeşmelerden içilen su bedavadır. Mevlâna Müzesi Gül Bahçesi düzenlemesi ile Mevlâna Kültür Merkezi yapılmıştır. Büyükşehir Belediyesi tarafından Alaaddin Tepesi düzenlemeleri yapılırken, Konya’nın merkezine güzel bir Kültür Parkı yapılmıştır. Kültür Parkı içine İl Halk Kütüphanesi de yapılmaktadır. Plânlı, geniş, düzenli ve güzel bir otogar yapılmıştır. Otogar çok temiz ve bakımlıdır. Yapılan tramvay ile yolcu taşımacılığında kolay bir ulaşım sağlanmıştır. Kültürel alanda da çok yönlü çalışmalar vardır.
Konya daha yeşil bir kent olmuştur. Rahmet Ormanı, Konya Kent Ormanı (5.270 bin m2), Ahmet Hüdai Parkı (250 bin m2), Karaaslan Parkı (187 bin m2), Birlik Parkı (130 bin m2), Saraybosna Parkı (100 bin m2), İstanbul yoluna yapılan Japon Parkı olmak üzere büyük parklar yapılmıştır. Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekse Büyükşehir Belediyesi tarafından geçmişimize sahip çıkılarak tarihi eserlerin pek çoğu restore edilmiştir. Kalan tarihi eserler de restore edilmektedir.
Karatay Belediyesi kendi hizmet binasında hizmet vermektedir. Karatay ilçesi büyüyen ve gelişen konumu ile mimari şehir plâncılığı açısından hazırlanan projelerle ve yapılan çalışmalarla yaşanabilir bir ilçe haline gelmiştir. Karatay Belediyesi tarafından Adalet Parkı ve Olimpiyat Parkı (162 bin m2) yapılmıştır. Olimpiyat Parkı, Ortadoğu’da örneğine az rastlanan bir parktır. Karatay Belediyesi yaptığı “Kentsel Dönüşüm Projeleri” ile ilçeyi modern bir görünüme kavuşturmuştur.
Selçuklu Belediyesi yeni hizmet binası bitmek üzeredir. Selçuklu ilçesi gelişen konumu ile mimari şehir plâncılığı açısından modern ve yaşanabilir bir ilçedir. Selçuklu Belediyesi tarafından Sancak Mahallesi’ne Piri Reis Parkı yapılmıştır.
Meram Belediyesi yeni hizmet binası da bitmek üzeredir. Meram ilçesi gelişen konumu ile mimari şehir plâncılığı açısından modern ve yaşanabilir bir ilçedir. Meram Belediyesi tarafından Yaka Meram’a Melikşah Parkı yapılmıştır.
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek’in öncülüğünde, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı’nın müşterek olarak yaptıkları ummalı çalışmalarla Konya daha güzel bir konuma gelmiştir. Konya’nın çehresi her geçen gün gelişerek değişmektedir.
Halil Ürün: “Konya bugün geldiği noktaya kendi gücü ile geldi. Belediyeler, sivil toplum örgütleri çalışmıştır. Kendi imarıyla, ticaretiyle, sanayisiyle Konya örnek bir şehirdir” demiştir.
Tahir Akyürek: “Bir şehrin evlerinden, mahallelerinden görülebildiği bir yer ararsanız, o şehir Konya’dır. Konya, bir tarih kitabı gibi sizi içine çeker, adeta ruhuyla sarar.
Şehirde yaşan herkes bu şehrin ruhunu içinde hisseder. Şehir ayağınızın altındadır ve tertemiz sokaklarında huzuru iliklerinize kadar yaşarsınız.
Zengin kültür ve medeniyet mirasıyla Konya işte böyle bir şehir. Güçlü geçmişinden görkemli geleceğe doğru yol alırken şehrin tarihi birikimi, bu dönemde çağdaş belediyecilikle bütünleşti. Konya’yı 5 yılda (2004-2009) ortaya koyduğumuz çalışmalarla hamdolsun, Anadolu’nun parlayan yüzü ve dünyaya açılan penceresi yaptık. Gücünü halktan alan belediyecilik anlayışımız; ufuklu ve kalitesi yüksek hizmet profiliyle birleşince; ulaştığımız yer, hedeflenenden daha da ötesi oldu.
Geleneksel şehir mimarisinde “her şeyi doğru yerine koymak” gerekir. Hangi yolun, köprünün, çeşmenin nereye yapılacağını; ancak, şehrin ruh taşıyan canlı misali gelişip büyüdüğüne tanık olan ve kendini şehre adamış hizmet adamları bilir.
Büyükşehir Belediyemiz’in Konya’nın zengin mirasına ve güçlü medeniyet birikimine saygı anlayışı içinde attığı adımlar, gerçekleştirdiği dev yatırımlar, bu ilkeye bağlılığın ve hizmete inanmanın sonucunda elde ettiği kazanımları gösteriyor. Konya’yı geçmişi kadar büyük ve görkemli bir geleceğe hazırlıyoruz” demiştir.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Konya’yı, dünyada marka bir kent haline getirdik” demiştir.
Yerleşmeden önce Konya’ya geldim ve iki gün şehri bir baştan bir başa gezdim. Sonra böylesi güzel bir şehre yerleşmeye karar verdim ve 17 Ekim 2009’da Konya’ya yerleştim.
Konyalı şehrine sahip çıkmaktadır. Konyalılar, şehirlerine sahip çıkma konusunda takdire şayan bir yol izlemektedirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00